Un pas endavant de Vox contra la llengua catalana. El partit d'extrema dreta dirigirà l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística a les Illes Balears, era una d'alguna de les condicions que va imposar Vox en el seu pacte amb el PP, que va permetre la investidura de Marga Prohens, per lluitar contra "la imposició del català". Així doncs, un cop s'acabi l'estiu, l'Oficina serà presidida per l'extrema dreta, segons ha anunciat la portaveu adjunta del govern i consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas. "Aquesta Oficina és un acord inclòs en el pacte d'investidura. No ens hem amagat", va assenyalar Estalleras aquest divendres, qui va detallar que "en el pacte d'investidura amb Vox queda recollit que es tirarà endavant una oficina per garantir la llibertat dels ciutadans a utilitzar les dues llengües cooficials". I, va afegir, "a poc a poc s'aniran definint dins de les comissions de treball, juntament amb Vox, com s'articula aquesta Oficina, que dependrà del Parlament", que està en mans de l'ultradretà Gabriel Le Senne

Protecció del castellà i el català

La creació d'aquesta oficina és d'uns dels punts més importants que va defensar Vox a l'hora d'investir Prohens, i comporta la desaparició de l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que per a Vox només existia per a "la protecció exclusiva del català, excloent al castellà". En aquesta nova i segons indica el text signat per PP i Vox, l'oficina té l'objectiu de defensar la llibertat d'ús i opció lingüística i "fomentar la protecció tant del castellà com del català i les modalitats lingüístiques de les diferents illes". 

La portaveu de Vox al Parlament, Idoia Ribas, va afirmar fa un mes que és "una fonamental per restablir la normalitat en l'ús del castellà de manera lliure en aquesta comunitat autònoma", i que l'objectiu de Vox a l'hora d'assumir la direcció és "protegir els ciutadans, atendre'ls si se senten oprimits i controlar al Govern i a les institucions". En aquesta línia es va manifestar el líder de Vox, Santiago Abascal, que va assegurar que era una "fita històrica i molt raonable" la creació d'aquest organisme que "acabés amb la imposició del català a les aules i que els pares puguin escolaritzar als seus fills en espanyol en totes les etapes educatives". Alguna de les funcions principals que farà la nova Oficina en mans de Vox serà gestionar denúncies ciutadanes que al·leguin que han "vist la seva llibertat lingüística amenaçada", o hagin observat algun "cas discriminació a l'hora d'emprar el castellà o el català". 

Atacs al català a les Illes Balears 

La desprotecció del català a les Illes no és nova. Tot just fa un mes, la nova consellera de Salut del Govern balear, Manuela García, anunciava l'eliminació el requisit de saber català per accedir a un lloc de feina com a sanitari en el sistema de salut públic. "Som conscients que no existeix un problema quant a la relació metge-pacient i es potenciarà l'ús del català a les consultes", afirmava, tot i que la decisió és que la llengua catalana no cal que s'exigeixi per a treballar com a sanitari en el sistema de salut públic balear. La nova responsable de Salut defensa que el "repte més important" actualment és l'atracció i fidelització de personal sanitari, metges principalment, i en zones de difícil cobertura com ara Eivissa o algunes zones de Mallorca.

Aquestes només són algunes de les decisions que s'han pres fins al moment, ja que, el pacte entre PP i Vox inclou 110 punts, entre els quals s'inclou "reforçar la inspecció educativa" per assegurar que no es produeixin "intromissions ideològiques a les aules". A més, també inclouen modificar la llei que garanteix l'ús de la llengua catalana com a única llengua en les comunicacions externes i internes de l'administració pública de les Balears per evitar així que "s'impedeixi el bilingüisme i la llibertat de llengua".