Moviment a les portes de la nova reunió del Consell d'Afers Generals que ha de pronunciar-se sobre l'oficialitat del català a la UE. Òmnium Cultural ha impulsat una carta oberta junt amb totes les universitats de Catalunya així com les organitzacions empresarials, amb Foment del Treball al capdavant, i els sindicats. "Incloure el català en la llista de llengües oficials de la UE no seria un pas simbòlic, sinó que tindria un impacte directe en les vides de milions de ciutadans europeus", assegura al text.

El Consell d'Afers Generals es reunirà aquest dimarts a Luxemburg i està previst que torni a abordar el debat sobre la reforma del reglament de la UE per incloure el català, el gallec i l'euskera entre les llengües oficials. El passat 19 de setembre el govern espanyol va defensar la proposta, però davant les reticències de diferents països, va ajornar la decisió a l'espera d'informes jurídics.

La carta oberta a favor de l'oficialitat ha estat presentada aquest matí al claustre de l'Institut d'Estudis Catalans, amb presència de representants de totes les organitzacions impulsores, per reclamar "als estats membres que votin sí a l'oficialitat del català a la UE". "Aquesta decisió reforçarà, sense dubte, la política de reconeixement dels drets lingüístics i la igualtat entre tota la ciutadania europea. Una decisió, en definitiva, que fa honor al lema que ens vincula al conjunt de la ciutadania europea: units en la diversitat", s'assegura en el text.

 

Impulsen la carta oberta, junt amb Òmnium, els rectors i rectores de la UB, UAB, UPC, UPF, Universitat de Lleida i de Girona, Universitat Rovira i Virgili, i Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Entre les organitzacions econòmiques i empresarials hi ha Foment del Treball, PIMEC, Cambra de Barcelona, CECOT, FemCat, Confederació de Cooperatives de Catalunya i Acadèmia del Cinema Català. Pel que fa als sindicats, participen en la iniciativa CCOO, UGT, USOC, CSC i Unió de Pagesos.

Consens

El president d'Òmnium, Xavier Antich, que ha subratllat que no esperen una altra resposta de la UE que el reconeixement de l'oficialitat del català, ha destacat la transcendència de la iniciativa, que ofereix una fotografia molt important del consens que hi ha a Catalunya al voltant de la llengua.

Ha assegurat que han tingut una resposta positiva de tothom a qui han demanat el suport al text i que l'objectiu era exhibir una mostra "més qualitativa que quantitativa" d'unitat. "Ha estat immediatament rebuda com una possibilitat de mostrar el múscul d'un amplíssim consens a aquest país al voltant de la llengua", ha reblat.