Hi ha optimisme dins de Sumar per poder anunciar un acord de govern de coalició amb el PSOE abans que acabi el mes d’octubre, tal com s’havien compromès ambdues formacions. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu Ernest Urtasun, que ha assenyalat que el seu partit confia anunciar aquest pacte abans que arribi el novembre. En una roda de premsa, ha assenyalat que les negociacions entre els equips de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz “avancen” en una bona direcció, però ha insistit que és “fonamental” reduir la jornada laboral dels ciutadans espanyols, una de les mesures estrella de Sumar durant la campanya electoral.

Ara bé, Ernest Urtasun no ha volgut encara parlar sobre el repartiment de ministeris. Des de fa setmanes assegura que primer cal tancar un acord de govern entre Sumar i PSOE per traçar les línies mestres de la legislatura, després fer un repartiment de ministeris i en última instància parlar de les persones que es col·locarien al capdavant d’aquests ministeris. Cal recordar que l’exalcaldessa barcelonina Ada Colau sona des de fa temps en totes les travesses per convertir-se en ministra d’Habitatge.

Paral·lelament, el portaveu de Sumar ha estat preguntat sobre la possibilitat d’un acord entre el PSOE i Junts que acabi reconeixent Catalunya com a ‘minoria nacional’ dins l’estat espanyol. L’eurodiputat ha esquivat la qüestió, però ha recordat que el seu partit advoca per reconèixer la plurinacionalitat de l’Estat. Ha opinat, això sí, que les negociacions amb Junts i ERC per a la investidura de Sánchez "avancen de forma positiva". "Som optimistes en relació amb la investidura", ha dit, però ha advertit que cal abordar aquestes negociacions "amb discreció".

 

Calviño s’obre a reduir la jornada laboral

Urtasun ha fet aquesta roda de premsa minuts després que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, es mostrés oberta a debatre la reducció de la jornada laboral. "L'aproximació ha de ser iniciar un diàleg amb els agents socials i dins de la negociació col·lectiva abordar l'horari de treball; és on s'ha de situar", ha indicat la també ministra d'Economia en una entrevista amb TVE.

Segons Calviño, aquest és un "debat" que s'ha de fer "els anys vinents" tenint en compte que la prioritat ha de ser aconseguir la "plena ocupació" a Espanya. La ministra responia d’aquesta manera a Yolanda Díaz, que aquest cap de setmana va situar aquest assumpte com a imprescindible en la negociació amb el PSOE per repetir l'executiu de coalició.

Urtasun ha celebrat, doncs, que Calviño hagi obert la porta de la reducció de la jornada laboral. Ha aprofitat, però, per recordar altres aspectes que la seva formació vol que constin a l'acord, com l'impost a la banca, l'estatut del becari, la gratuïtat del transport i una reducció dels vols domèstics que tenen alternativa ferroviària.