La ciutat de Barcelona ha registrat un augment d'un 66% de casos de coronavirus en l'última setmana, segons dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Fa quinze dies, s'havien detectat 90 casos confirmats per prova PCR, i la setmana passada se'n van detectar 150, és a dir, 60 casos més.

Pel que fa als districtes, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha negat que hi hagi un focus localitzat, sinó que s'han detectat positius "dispersos per diferents focus de la ciutat" i que, en molts casos, són "molt domiciliaris".

L'evolució setmanal de casos ha estat: 159 la primera setmana de juny, 139 la segona, 84 la tercera i 90 l'última. Així doncs, la tendència havia estat a la baixa durant les tres primeres setmanes de juny i s'ha capgirat en l'última i la primera de juliol.

L'augment més important de casos positius confirmats és a Sants-Montjuïc, on han passat de 7 fa dues setmanes a 27 la setmana passada. A Sant Andreu, en el mateix període de temps, han passat de 4 casos a 17, a Sant Martí, de 13 a 24, i a Sarrià-Sant Gervasi, han passat d'un positiu a 7.

S'han registrat petits augments a tres barris més de la ciutat: l'Eixample (de 38 a 43), les Corts (d'un a quatre) i Horta-Guinardó (de 9 a 13), mentre que els casos es mantenen a Ciutat Vella (5) i Nou Barris (5) i baixen a Gràcia (de 7 a 5).

Tarafa ha apuntat que han circulat xifres que han barrejat els positius per PCR amb les proves serològiques, que no indiquen un positiu actual, i ha demanat fer cas només de les PCR per saber la situació actual. 

"Res a veure amb Lleida"

Tarafa ha qualificat les xifres de "petit augment" i ha defensat que el cas de Barcelona no és "ni de lluny" la situació de Lleida. "Podem dir molt clarament que no té res a veure amb la situació de Lleida", ha insistit Tarafa. L'Ajuntament està "resseguint" els contactes dels 150 positius per tal de controlar tots els que puguin sorgir a partir d'aquests focus.

Tot i insistir que la situació no té res a veure amb la de Lleida, han aprofitat la roda de premsa per cridar a la prudència i insistir en la importància de respectar les mesures de prevenció de contagis per fer-les compatibles amb el desconfinament i mantenir el virus sota control. "És molt important que entenguem que convivim amb el virus", ha manifestat.

El tinent d'alcalde Jaume Collboni ha afirmat que el que ha passat a Lleida "és un avís" i un missatge perquè tothom entengui que no s'està en la fase post-Covid sinó en la de "Covid controlat".

Augment de positius per test ràpid

La valoració que ha fet l'Ajuntament aquest migdia té en compte els nous casos positius detectats per prova PCR. Tot i això, la regió sanitària de Barcelona ciutat ha experimentat un important augment de positius per test ràpid en l'última setmana. 

L'augment d'aquest tipus de positius és especialment visible als barris de Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi. L'Ajuntament argumenta que aquestes proves "no indiquen un positiu actual" i, per tant, demana separar-les del recompte.