El brot de Covid-19 declarat pel Departament de Salut a Alcanar té el seu origen a la ciutat de Barcelona. Un jove de la població de les Terres de l'Ebre es va contagiar sense saber-ho a la capital catalana, després d'haver estat en contacte amb un company infectat. Dies després —dissabte 27—, va participar en un dinar de celebració d'aniversari amb una quinzena d'amics a Alcanar, segons ha pogut saber l'ACN.

Quan tres dies després de la trobada el noi va experimentar els primers símptomes i va comunicar el cas als metges, Salut va estendre les sospites de possible infecció a tots els participants i els contactes pròxims. De moment, però, només s'han confirmat tres casos positius, incloent-hi l'inicial de Barcelona, que va presentar els símptomes inicials el mateix dia 27.

A banda d'aquests tres casos positius, 34 persones més es troben en aquests moments aïllades i en seguiment, mentre Salut acaba de practicar les proves PCR per determinar si existeixen més contagis entre els seus contactes més directes, incloent-hi els participants en la festa.

Malestar perquè Salut no va precisar l'origen

L'alcalde de la població, Joan Roig, que manté contacte regular amb les persones afectades, ha explicat que, de moment, no presenten símptomes o bé aquests són "molt lleus". "Això ens permet fer un control exhaustiu de l'entorn d'aquestes persones positives i tenim una relativa tranquil·litat sobre la propagació del brot", ha manifestat. "La propagació és lenta o inexistent a l'espera de les PCR", ha precisat.

La difusió del cas ha generat força malestar a Alcanar, especialment després que Salut anunciés que una festa d'un grup d'amics es trobava en l'origen del brot i es limités a apuntar que el primer pacient positiu d'aquest brot havia començat a manifestar símptomes el passat dia 27.

En cap moment, però, el Departament ha volgut precisar que es tracta d'una persona resident a Barcelona i en el seu comunicat va acabar situant el focus originari del brot en una "festa" en una casa particular d'Alcanar. La causa dels contagis, segons asseguraven, seria l'incompliment de les mesures de manteniment de distància física i l'ús de la mascareta.

"Estaven dins la normativa"

L'alcalde, per la seva banda, ha volgut defensar l'actitud dels joves i ha matisat que la trobada, que situa lluny del concepte de festa nocturna convencional "amb molta gent ballant i saltant-se les normes de prevenció", no contravenia les actuals mesures de seguretat. "Ho podem fer qualsevol de nosaltres i estaven dins dels supòsits de la normativa", ha apuntat, tot demanant "no estigmatitzar" el jovent del poble que, considera, ha respectat de forma "exemplar" les mesures preventives durant i després de l'estat d'alarma.

Amb tot, Roig ha reconegut que l'episodi ha servit per constatar la necessitat de reforçar la vigilància sobre el compliment del distanciament social i, especialment, l'ús de la mascareta. S'ha doblat la presència de la policia local al carrer per "evitar les actuacions incíviques i fomentar el respecte de les mesures de prevenció i seguretat".

Des d'aquest passat dilluns, ha precisat, s'han interposat catorze sancions per incomplir la normativa del distanciament o la mascareta. "A les platges hem començat a notar que es recondueix l'actitud i estem també satisfets perquè la ciutadania ha entès que aquestes mesures són totalment necessàries si volem evitar situacions com les que estem vivint a Alcanar", ha tancat.