En el context del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers la Dona, Save the Children alerta que el 35,3% de les dones víctimes de violència sexual aquest 2020 ha estat una menor d’edat, seguit de les joves de 18 a 25 anys (28%). Pel que fa l’edat més freqüent dels agressors, en un 22,2% dels casos eren joves d’entre 18 i 25 anys, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones.

L’organització denuncia que les nenes pateixen més violència per la seva doble vulnerabilitat: el fet de ser nena i menor d’edat. Durant el tercer trimestre de l’any 2020, 21 menors han estat detinguts per violència masclista en l’àmbit de la parella (de gener a desembre de 2019 en van ser 22).

Les xifres no baixen

Per conèixer la magnitud de la violència que poden arribar a patir les nenes i adolescents de manera online, Save the Children destaca una altra dada: el 59% de les 407 denúncies presentades per delictes cibernètics a Catalunya aquest 2020 amb un menor com a víctima, tenien com a principal afectada una nena, amb una edat mitjana de 13 anys.

Entre aquests delictes destaquen especialment les amenaces, coaccions i els delictes sexuals, segons dades dels Mossos d’Esquadra. “En un moment on la infància i l'adolescència passen tant de temps davant dels dispositius mòbils, hem de recordar que l'educació en igualtat, així com la prevenció, la detecció precoç i la notificació de la violència són eines fonamentals per frenar aquestes situacions. Així mateix, és imprescindible que els menors d'edat disposin d'eines accessibles per a la seva edat. La Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència ha de continuar la seva tramitació d'urgència, sense dilatacions, si volem protegir infants i adolescents de qualsevol forma de violència, inclosa la masclista”, assenyala Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'Infància de Save the Children a Catalunya.

L’organització també mostra la seva preocupació davant l’augment de les trucades al telèfon 900 900 120, la línia d'atenció contra la violència masclista. Fins el setembre d’aquest any, el telèfon ha rebut 9.002 trucades per motiu de violència masclista, gairebé les mateixes que es van rebre durant tot el 2019. Això representa un increment del 28% en la mitjana mensual de trucades; si bé l’any passat eren 779 de mitjana mensual, aquest any ha estat de 1.000 al mes, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones.

Segueix en directe l'actualitat i l'última hora del coronavirus.

Nou servei orientat a l'agressor

En paral·lel, la Generalitat de Catalunya treballa en una línia per erradicar el masclisme. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Oriol Amorósha avançat a TV3, la creació d'un nou servei de prevenció de la violència masclista dirigit a homes: "La violència roman, en cap cas podem dir que ha disminuït", recorda Amorós. Seran serveis orientats a homes que tenen condemnes i se'ls demana una reeducació: "Dirigit a homes conscients que han tingut conductes no acceptables, carregades de gelosia o homes agressors".