La Generalitat de Catalunya treballa en una línia per erradicar el masclisme. El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Oriol Amorós, ha avançat a TV3, la creació d'un nou servei de prevenció de la violència masclista dirigit a homes: "La violència roman, en cap cas podem dir que ha disminuït", recorda Amorós. Seran serveis orientats a homes que tenen condemnes i se'ls demana una reeducació: "Dirigit a homes conscients que han tingut conductes no acceptables, carregades de gelosia o homes agressors". 

El servei estarà obert a qualsevol home que "senti que els necessita". Malgrat tot, Amorós no nega que és difícil prendre consciència col·lectiva de la necessitat d'aquest servei, sobretot per l'acceptació del propi agressor. En aquest cas es pot fer de forma voluntària, perquè l'obliga un jutge o el propi entorn l'ha derivat. El Govern veu imprescindible aquesta eina de treball: "És bàsic treballar amb els homes agressors, no podem posar només recursos a les supervivents, hem d'anar als causants" per acabar amb aquesta xacra.

Com a mirall, tindran la política implementada a l'ajuntament de Barcelona. Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament, assegura que el servei funciona molt bé i pot ser el model a seguir per ampliar-ho a tot Catalunya. El més difícil, en aquest cas també, és la voluntarietat de l'home per acceptar ser atès. Amorós demana una "transformació radical, els homes han de renunciar als seus privilegis però serem més feliços si anem cap a la igualtat de gènere". Com a dada, recorda que actualment hi ha més de 600 persones, entre dones i fills, que dormen fora de casa seva a causa de la violència masclista i recorda: "Mentrestant, l'agressor continua vivint a casa seva, gaudint del seu entorn i del seu barri".

Segueix en directe l'última hora del Coronavirus 

Dades esfereïdores

Coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, cal recordar que a casa nostra ja han mort deu dones i una menor aquest 2020 i des de l'any 2003, se sumen 169 dones assassinades en l'àmbit de la parella. Segons les Nacions Unides, a nivell mundial, el 35% de les dones han experimentat alguna vegada violència física o sexual de parella íntima o violència sexual per part d’una no parella. Aquesta xifra no inclou l'assetjament sexual. Les trucades a les línies d’assistència s’han multiplicat per cinc en alguns països, ja que augmenten les taxes de violència de parella íntima a causa del coronavirus.

Però n'hi ha més. Menys del 40% de les dones que experimenten violència sol·liciten ajuda de qualsevol tipus. El 2019, una de cada cinc dones, d'entre 20 i 24 anys, es va casar abans dels 18 anys. Almenys 200 milions de dones i nenes, de 15 a 49 anys, han sofert mutilacions genitals femenines a 31 països on es concentra la pràctica. 15 milions d’adolescents a tot el món, de 15 a 19 anys, han experimentat relacions sexuals forçades. I una de cada deu dones de la Unió Europea informa que ha experimentat ciberassetjament des dels 15 anys .