Les Nacions Unides han documentat més de 2.500 casos de violència sexual als països actuals en conflicte el 2018. Es tracta d'una realitat que afecta a ambdós sexes i en totes les edats, encara que té una incidència major en dones i nenes. Amb raó del Dia Mundial contra la Violència Sexual en els Conflictes, recollim aquest i altres casos.

El terme "violència sexual relacionada amb el conflicte" es refereix a la violació, l'esclavitud sexual, la prostitució forçada, embaràs forçat, avortament forçat, esterilització forçada, matrimoni forçat i qualsevol altra forma de violència sexual de gravetat comparable vinculada (directament o indirectament) a un conflicte. Així ho recull el document més recent publicat per l'ONU, titulat Violència Sexual relacionada amb Conflictes. Informe del Secretari General de les Nacions Unides.

L'informe se centra, principalment, en casos documentats al voltant de 19 països en conflicte, 4 d'ells passats, 13 d'actuals i dos que considera "situacions addicionals de preocupació".

No obstant això, l'organització qualifica de "difícil" la determinació de la prevalença exacta d'aquesta realitat, a causa de causes com, per exemple, la falta d'informació resultant de la "intimidació i l'estigmatització dels supervivents", així com les restriccions d'accés per al personal de l'organització. Per això, l'informe es restringeix a incidents verificats per les Nacions Unides i "no pot donar compte de la gran quantitat d'incidents no denunciats que passen a tot el món".

Violència sexual en conflictes actuals

Pel que fa a les dades referents a països actuals en conflicte, només l'any 2018 s'han documentat més de 2.500 incidents i casos. Aquests, en si mateixos, afecten una o més persones, com és el cas dels 122 a Darfur, una regió situada al sud-est del Sudan, que involucren 199 víctimes.

Dins d'aquests països, han arribat a documentar-se més de 500 casos de violacions i intents de violació relacionada amb conflictes.

A Birmània, l'ONU va tenir accés al cas d'una violació d'una nena de 8 anys per part de les Forces Armades del Tatmadaw Kyi. Però afegeix diversos casos difícils de determinar que xifra com a "massius", com els efectuats pels soldats del Tatmadaw durant les operacions en l'Estat de Rajine i als quals una missió de l'ONU va tenir accés el setembre de 2018.

Per sexes i per edats, les dones són les més afectades per la violència sexual a la República Democràtica del Congo i la República Centreafricana, mentre que apareixen més nenes afectades al Sudan (Darfur) i Somàlia. En països com el Sudan del Sud, els casos de violència sexual en nens i nenes ascendeixen a 153, encara que no es pot determinar si són nens o nenes. Comparat els països on figuren casos documentats en nens, la República Democràtica del Congo és on hi ha més menors d'edat víctimes de la violència sexual. A més, Colòmbia apareix entre els països en conflicte. L'ONU recull al seu informe el nombre de persones que van figurar el 2018 com a víctimes del conflicte colombià en la Unitat Nacional de Víctimes, que ascendeix a 97.916. Entre elles hi ha 254 víctimes de violència sexual, de les quals 232 són del sexe femení, 214 dones i 18 nenes.

A més d'aquests països en conflicte, n'hi ha d'altres on l'ONU, si bé no dóna dades en concret, sí que es fa ressò d'algunes situacions. Són els casos de l'Iraq, on durant 2018 les dones i nenes detingudes en esclavitud sexual van continuar sent alliberades del control del Daesh; o Líbia, d'on destaca la preocupació durant el 2018 del destí desconegut de 17 dones i nenes que van patir violència sexual al centre de detenció de Surman. A Síria, l'ONU destaca l'ús del matrimoni precoç i forçat en diverses parts del país com a mecanisme de defensa o de protecció o les denúncies de membres de grups extremistes que imposaven "formes medievals de càstig" a homes acusats d'homosexualitat.