Salut ha explicat aquest divendres que té capacitat per posar 150.000 vacunes anti-Covid al dia. Ara, però, falta tenir prou dosis per assolir aquest objectiu. Per fer-ho s'emmirallen amb la campanya de la grip que ha assolit un pic màxim de 60.000 vacunes diàries i un total d'1,5 milions de dosis en dos mesos. En una roda de premsa, el departament ha donat unes pinzellades de com serà la campanya de vacunació contra el coronavirus a Catalunya. 

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, després de complir l'aïllament per un contacte amb un positiu per coronavirus, ha anunciat que dilluns que ve s'espera que arribin aproximadament 31.780 dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZenca, i per tant, Catalunya ja podrà administrar tres vacunes aprovades.

Ara bé, s'està pendent de la decisió de Salut Pública per saber si serà per a menors de 65 o de 55. Des de Catalunya, però, Vergés ha assegurat que s'ha insistit en el fet que sigui per a menors de 65 anys. Segons ha detallat la mateixa consellera, la següent setmana es podrien rebre 36.000 dosis més i a partir d'aquí podria "triplicar-se". Malgrat tot, precaució. També s'ha detallat que aquestes previsions podrien no complir-se, com ha passat amb els problemes de distribució de Pfizer i BioNTech i també de Moderna. 

Segona etapa de vacunació

Tal com ha assenyalat la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, el 90% dels residents han rebut ja la primera dosi i un 70% ja haurien rebut també la segona dosi. Així, s'espera que entre la setmana que ve i la següent es pugui acabar la campanya de vacunació a les residències. D'aquesta manera, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que s'espera poder començar amb la segona etapa de vacunació, és a dir, gent gran i/o amb patologies, a finals de mes. Per davant, segons han informat, hi ha 1,8 milions de persones per vacunar en aquesta segona etapa. Ara bé, també s'ha advertit que se superposaran les etapes 1 i 2, perquè encara no s'ha acabat de vacunar al personal sanitari. 

Pel que fa a les reserves de vacunes a Catalunya, Argimon ha volgut deixar clar que en faran de la vacuna de Moderna. "Farem reserva estratègica de Moderna perquè la reservarem per a persones de molt alt risc" i s'espera que se'n rebi, per ara, un 20% menys del que en un principi s'havia garantit. Així, també s'ha constatat que en majors de 65 anys es farà servir una vacuna d'ARN missatger, és a dir, les vacunes de Pfizer i Moderna. 

"Una prioritat de país"

Argimon ha insistit en el fet que el fet de vacunar a la població "és una prioritat de país" i ha ressaltat també el fet de tenir, a partir de dilluns, tres vacunes disponibles. Un fet que també ha repetit Cabezas, que ha assegurat que per traçar el pla de vacunació català han revisat el que s'ha fet a escala internacional. 

Pel que fa als efectes secundaris que s'estan detectant després d'administrar la segona dosi de Pfizer, Cabezas ha dit que "és una cosa transitòria" i que "dura dos o tres dies". A més, ha constatat que tot el malestar que pot ocasionar "se soluciona amb un antipirètic". 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una vacuna anti-Covid / Efe