Ja instal·lat de nou a l'illa de Lihir, l'investigador i epidemiòleg català Oriol Mitjà ha concedit una entrevista aquest dijous a El món a Rac 1, on ha explicat el seu retorn a Papua Nova Guinea i la situació de la pandèmia de coronavirus. D'ençà de l'inici de la pandèmia i el seu rol com a assessor de la Generalitat en matèria epidemiològica, Mitjà mai no ha amagat ser partidari d'introduir el passaport covid per a restringir l'accés de persones no-vacunades a la majoria d'indrets socials i encoratjar la vacunació. En l'entrevista, Mitjà s'ha mostrat "optimista" per l'evolució de la covid al nostre país, però ha tornat a recomanar la implementació del certificat obligatori "quan pugin les xifres" dels indicadors. Més concretament, el científic creu que Catalunya hauria d'estendre l'ús del passaport "d'aquí a dues o tres setmanes"

Covid a Catalunya

Preguntat sobre la situació de la covid, Mitjà ha reconegut que és "optimista" amb Catalunya, sobretot en contrast amb altres països europeus. Malgrat que el país s'estigui endinsant en la sisena onada de casos, l'investigador està segur que "les UCI difícilment tornaran a tenir xifres d'ocupació com les anteriors" i que, per tant, la pandèmia serà molt més gestionable a partir d'ara. En aquest sentit, però, Mitjà s'ha mostrat més convençut que mai que "el que ja s'està demostrant és que fins que no es vacuni tota la població seguirem tenint onades de covid".

Així mateix, Mitjà considera que la pandèmia a Catalunya entrarà en "un altre punt" a partir del mes de gener o febrer, en gran part gràcies a l'alt nivell de vacunació. Segons ha explicat l'investigador, estem arribant al punt que el 100% de la població estarà vacunada o haurà passat el virus, fet que comportarà una "dissociació de les corbes d'infecció i de mort". 

Passaport covid

Pel que fa al passaport covid, Mitjà ha animat altra vegada el govern que imposi l'obligació de presentar el passaport covid "a tot arreu": bars, restaurants, temples religiosos... Segons l'investigador, el certificat és molt eficaç a l'hora d'"evitar que una persona amb alt potencial contagiós" entri en un espai on és fàcil transmetre el virus. Mitjà ha opinat que el passaport s'hauria d'estendre "quan comencin a pujar les xifres" indicadores de la covid, més concretament, "quan la incidència acumulada pugi dels 200", situació en la qual ens trobarem "d'aquí a dues o tres setmanes", ha predit Mitjà. Entre altres mesures, el científic també s'ha mostrat partidari de vacunar els nens, ja que l'eficàcia "és igual o millor que amb els adults" i, si bé "els petits no moren, sí que emmalalteixen" i una infecció podria afectar la seva qualitat de vida des de molt joves.  

Papua Nova Guinea

Preguntat sobre el seu retorn a Papua Nova Guinea on la pandèmia comença a agafar força, Mitjà ha lamentat que el país, de 9 milions de persones, només ha rebut unes 300.000 dosis de vacunes, que a més "protegeixen menys" perquè no són de les que porten tecnologia RNA. En aquest sentit, l'investigador ha fet una crida a "fer arribar vacunes als països pobres". A més a més, la població de l'illa en la qual treballa es mostra molt reticent a rebre les vacunes, i els nivells de negacionisme són molt alts. "Ens hem inventat tota mena d'arguments perquè la gent confiï", ha explicat Mitjà, però el país segueix amb un índex de vacunació del 2%, ha lamentat. 

 

Foto principal: l'investigador català, Oriol Mitjà / ACN