Els casos de coronavirus a Europa estan pujant molt en les darreres setmanes i alguns països han hagut d’adoptar noves mesures per aturar el que alguns ja anomenen “la sisena onada”. Què està passant a cada país i com s'estan afrontant els repunts de covid?

Com és lògic, els països que pitjor ho estan passant són els que tenen una menor taxa de vacunació. Entre ells hi ha Romania, on el govern ha instaurat el toc de queda per a no vacunats, que tampoc poden entrar a cap espai públic, i han adoptat una mesura ben curiosa: donar dues setmanes de vacances als nens i nenes de les escoles per intentar reduir els contagis. La situació també és molt complicada a Bulgària, on la taxa de vacunació se situa només al 20%. A més, el país travessa una greu crisi política sense govern, mentre els hospitals estan a vessar. De fet, ja han demanat ajuda a la Unió Europea perquè no disposes ni de respiradors ni d'oxigen. Eslovàquia es troba en una situació similar i tots els bars i gimnasos estan tancats i les reunions, limitades. 

L'Europa central, també en alerta

Però la pandèmia també ha posat en alerta els països del centre d’Europa, que han adoptat noves restriccions. Als Països Baixos no s’hi pot fer vida de nit ni fer actes; a Àustria s’ha confinat els no vacunats; a Hongria no es pot anar a treballar sense vacuna, i Alemanya també té xifres rècord de contagis i requereix gairebé a tot arreu el passaport covid.

Per la seva banda, els països nòrdics, que han tingut més la pandèmia sota control també es preparen. Dinamarca, per exemple, només permet fer vida normal als vacunats i ha assegurat estar preparada per adoptar noves mesures "quirúrgiques".

vacuna coronavirus - pixabay

Avís de l'OMS

Per tot això, l'Organització Mundial de la Salut ja ha avisat que si la situació continua així, es podrien sumar mig milió de morts més d'aquí a l'1 de febrer. I és que les morts a Europa han augmentat en un 10% en només una setmana. 

Hi haurà sisena onada?

A casa nostra les dades també pugen i alguns experts apunten que podria ser el preludi del que s’està vivint ja altres països veïns. Si durant mesos les dades mostraven una tendència a la baixa, precedida d'un nou estancament dels indicadors, ara les dades epidemiològiques mostren un repunt en el nombre de casos i una pujada dels indicadors.En aquest context, és fàcil que ens preguntem si hi haurà o no hi haurà sisena onada a Catalunya. "Estem pujant els casos, no sé si li podem dir ja sisena onada, però serà la tònica en els dos pròxims anys". Així s'expressa el metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip. En conversa amb ElNacional.cat, insisteix que "la clau és veure com seran de grans o controlar-ho millor. Que hi hagi onada no és notícia". En aquest sentit, ha exposat que si finalment hi ha una sisena onada, no serà com la de l'any passat: "La mortalitat és més baixa".