Més de 100 milions de dosis de la vacuna contra el coronavirus podrien haver-se de llençar si els líders mundials no les comparteixen de manera urgent. Així ho detalla un informe d'Airfinity que l'exprimer ministre del Regne Unit Gordon Brown ha enviat a diversos líders mundials abans de la cimera mundial sobre vacunes d'aquest dimecres. 

Segons sembla, el nombre de dosis que hi ha emmagatzemades no servirà de res perquè al desembre podrien haver caducat nombrosos lots de vacunes arreu del món. Segons Brown, l'exprimer ministre ha dit que el fet que l'actual primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, el president dels EUA, Joe Biden, i líders de la UE no acordin un pla de distribució implica que el món s'enfronti a un "desastre de malbaratament de vacunes". 

Què diu la investigació?

La investigació d'Airfinity, de la que es fa ressò el The Guardian, prediu que a finals d'aquest mes, 7 mil milions de dosis de vacunes estarien disponibles a tot arreu, augmentant fins a 12 mil milions al desembre. En aquest sentit, Brown ha insistit que el fet crucial era com i on es distribuiran les vacunes i ha advertit que no hi havia acord sobre qui proporcionaria les vacunes als països pobres al desembre.

"Necessitem un pla d'alliberament de vacunes, per donar-les ara i prevenir un desastre de malbaratament de vacunes perquè caducaran".

Catalunya també té vacunes a punt de caducar

El fet que el ritme de vacunació hagi baixat, també s'ha notat a Catalunya. Molta gent no es vol vacunar i això ha fet que les previsions de vacunes que s'han fet estiguin quedant a les neveres, sense posar-se.

El Departament de Salut preveia que al setembre augmentaria la demanda i ara es troba que alguns vials que no s'han pogut administrar s'hauran de llençar perquè hauran passat els 31 dies establerts un cop descongelats, segons assegurava El País​. Alguns equips de vacunació han explicat al citat diari que ja hi ha uns centenars de dosis que s'han retirat a l'espera que el Ministeri proposi una solució per a aquests casos. A més a més, adverteixen que hi ha "nombroses dosis en perill".

La Generalitat va fer un càlcul de les dosis necessàries, però s'ha trobat que molts catalans no tenen gens de pressa per vacunar-se. De les més de 725.000 dosis setmanals que s'administraven al mes de juliol, Salut ha passat a administrar-ne només 123.000 setmanals. Salut explica que s'esperava "un repunt de la demanda de dosis que no s'ha produït". En aquest sentit, El País assegurava que Catalunya és dels territoris amb la menor cobertura contra el coronavirus (71%), només per darrere de les Illes Balears (68%) i lluny, per exemple, d'Astúries, on ja s'ha immunitzat un 82% de la població.

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Unsplash