Demà el Procicat donarà les primeres pistes de la progressiva reobertura. Ja no parlem de desescalada, com ha reiterat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, sinó d'un pla que permeti tímidament reprendre l'activitat econòmica i social del país. En suspens queda saber com viurem exactament el Cap d'Any o el proper pont, però ja coneixem limitacions que ens configuren el marge d'acció que tindrem. 

Restriccions

La data estrella és Nadal, i aquest ja té restriccions amb què haurem d'anar pensant. Pendent del que acabin marcant i del que l'evolució de la pandèmia condicioni, aquest és el retrat per a la Nit de Nadal del 24, el Nadal del 25 i el Sant Esteve del 26 de desembre:

- Deu persones com a màxim a les trobades, corresponents a dues bombolles o una ampliada.

- Confinament perimetral restringit a Catalunya. Tot i que el municipal es contempla com una mesura que, com a mínim, a partir del 23 encara continuarà vigent.

- Toc de queda: no es podrà circular pel carrer de les 22h a les 6h del matí de l'endemà.

En el cas dels actes religiosos, que per aquestes festes destaca la missa del Gall, queda restringit l'aforament al 30% de la capacitat dels espais amb un màxim, independent de la capacitat, de cent persones. La mobilitat territorial i el confinament nocturn queden exceptuats en casos justificables que es detallaran en la publicació definitiva del Procicat.

I si volem dinar a fora?

El sector de la restauració demana una obertura completa i no la parcial o escalada que planteja el Govern. Cal recordar que les ajudes no cobreixen els greuges que pateixin i és una oportunitat de fer caixa en aquestes dates que pot ajudar a salvar el negoci. Malgrat tot, l'aforament també quedarà restringit:

- Espai interior: amb un 50% ple de la seva capacitat, ventilació natural o forçada i només obert de les 6-21h. Així doncs, la Nit de Cap d'Any amb aquestes normes quedaria totalment suspesa en cas de celebrar-la en un restaurant.

- Terrasses: la mateixa capacitat que els espais interiors i amb l'horari idèntic.

Ara bé, el lliurament a domicili s'amplia seixanta minuts. Si es recull en l'establiment es pot fins a les 22h, si el serveixen a casa fins a les 23h. En aquest cas, se seguirà admetent el justificant de compra per moure's fora de l'horari del toc de queda i sempre dins una franja justificada de retorn a la llar. 

On puc anar a comprar els regals?

En aquest cas ens hem de fixar en processos previs de reobertura i no en els explícits del 25 de desembre. Per exemple, en el cas de fires o grans centres comercials que capten la clientela unes setmanes abans de la celebració.

Les principals afectacions de la segona i tercera fase és la mobilitat: primer per comarques i posteriorment per àrees, a expenses de determinar les dates exactes. D'altra banda, el permís d'obertura: els centres comercials estaran tancats a la segona fase i a la tercera complint un 30% del seu aforament.

Si ens imaginem l'opció menys restrictiva de les possibles, trobem que l'aforament dels centres comercials s'amplia al 50% menys les zones comunes i continuaran amb el sistema de cita els serveis que impliquen contacte físic com els centres d'estètica o les perruqueries. Ara bé, els que no tancaran mai són els subscrits al petit comerç, però amb condicions: un 50% de l'aforament i mercats no sedentaris sobre la superfície total de vendes i establiments de més de 800 metres quadrats.

També s'ha de tenir en compte que els congressos, fires i convencions queden totalment prohibits.

Oci

Podrem anar al teatre, al cinema, a un auditori o a una sala de concert sempre que l'aforament no superi el 70%. Les persones que es podran acollir com a màxim sempre estarà marcat en 700. El que no obriran segur seran bingos, sales de joc, casinos, espais lúdics interiors o la celebració de festes majors. Els museus i les sales d'exposició tindran el mateix aforament, del 70%, però no es concreta el límit de persones. I els parcs infantils estaran oberts fins a les 20h.

En un escenari previ de restriccions, l'obertura de la cultura està garantida, però amb més limitacions. Aforaments que poden iniciar-se en un 50% o topalls de 500 o 600 persones amb independència dels metres quadrats.