Encara s'està treballant per acabar de perfilar els serrells que determinaran el pla de reobertura que està previst que comenci el pròxim dilluns 23. Així ho ha explicat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. En una roda de premsa ha exposat, però, que "el confinament municipal i el toc de queda es mantindran". 

Budó ha detallat, diverses vegades, que actualment "no s'està treballant en una fase de desescalada, sinó que s'està treballant per veure com es poden reobrir els serveis que estan tancats a causa de les resolucions vigents".

A partir d'aquí, la consellera ha insistit que s'anirà mirant d'acord amb les dades de quina manera s'ha de dur a terme. Ara bé, ja ha advertit que "no passarà tot en aquesta primera fase". Tot i que encara no està perfilat del tot, la mateixa Budó ha especificat que aquest dimarts o dimecres se'n sabran més detalls. 

D'aquesta manera, la consellera ha reiterat que "s'està treballant de manera conjunta" amb diversos sectors per "veure de quina manera podem anar avançant". I ha matisat que no es tracta d'una negociació sinó d'un "treball conjunt".

La consellera no s'ha atrevit, però, a pronosticar si pel pont de la Constitució o per Nadal s'haurà de conviure encara amb alguna d'aquestes mesures, com per exemple, el toc de queda i el confinament perimetral. 

El Govern vol "testar massivament la població"

Per altra banda, el Govern treballa en "una estratègia per testar massivament la població". D'aquesta manera, Budó ha esmentat que s'han comprat 8 milions de tests per fer tests massius. "Cal una organització complexa", i ha esmentat que caldrà "anar veient com prioritzem en funció dels terminis d'entrega".

Un pla que ja va exposar aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, i que consisteix a realitzar tests d'antígens a les farmàcies per detectar el coronavirus. Ara per ara, però, el Govern està treballant amb la xarxa catalana de farmàcies per veure com es pot implementar. 

El món de la restauració, descontent

El departament de Salut ha proposat un pla de reobertura que no ha agradat del tot. Entre algunes de les mesures es constata que els bars i restaurants podrien obrir –amb un aforament del 30% dins i fora– de sis del matí a cinc de la tarda. El Gremi de la Restauració ja ha rebutjat la mesura del Govern. De fet, el seu director, Roger Pallerols, ha titllat de "fireta" la proposta, davant la incapacitat que tindria de "reactivar el sector amb condicions de mínims".

A més a més, també ha demanat la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés, atès que segons Pallerols està "clarament superada per la situació" i és "incompetent", tal com ha explicat en declaracions al Planta Baixa de TV3.

Quantes fases hi ha?

La portaveu no ha volgut determinar exactament quantes fases tindrà el pla de reobertura, tot i que el document de Salut parla de quatre. Tot i això, sí que ha puntualitzat que el Govern també s'ha de preparar per si calgués fer algun pas enrere.