"Dilluns començarem la reobertura, però anirem molt a poc a poc". Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa conjunta amb Interior, referint-se a la reobertura de les terrasses per a dilluns que ve, tot i que no s'ha volgut mullar respecte al que passarà amb altres activitats.

Ara bé, l'obertura de bars i restaurants no necessàriament comportarà canvis en relació amb el toc de queda. "Cal anar amb calma i a poc a poc", ha mencionat diverses vegades. "Seguim veient el decreixement de la corba. La situació és semblant a la de fa tres setmanes. Hem superat el pic de la corba, però encara no hem arribat al pic assistencial", ha remarcat.

Un pla de reobertura

D'aquesta manera ha insistit: "El pla de reobertura el treballarem amb els sectors. Tindrà diversos trams i cada tram una periodicitat de quinze dies".

La consellera ha recordat que "el sistema sanitari es pot veure molt perjudicat si no fem la reobertura de forma adequada". Amb les dades que ha facilitat el departament aquest mateix dilluns, hi hauria a Catalunya 2.535 persones hospitalitzades, 587 de les quals a l'UCI.

"Estem en una situació complicada"

L'epidemiòleg Jacobo Mendioroz ha exposat que "és molt important ser conscients que hem d'anar amb molta cura i a poc a poc". I ha subratllat que el comportament no podrà ser com el de l'estiu. "No podrem sortir com a l'estiu de manera descontrolada tot i que es reobrin llocs, perquè estem en una situació complicada". 

jacobo mendioroz

L'epidemiòleg Jacobo Mendioroz / Captura

"Podrem fer més coses, però les haurem de fer diferent i amb totes les mesures", ha sentenciat.

Les farmàcies podran fer tests d'antígens? 

Vergés ha anunciat aquest dilluns que el Govern està treballant amb la xarxa catalana de farmàcies perquè puguin realitzar també els tests d'antígens per detectar el coronavirus.

Ha defensat que utilitzaran qualsevol eina que "puguin posar a disposició per controlar la pandèmia", però ha matisat que és necessària l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Al seu torn, Mendioroz ha argumentat que han de garantir que les persones que realitzen les proves estan protegides, que els espais són correctes per a la seva realització i que s'assegura la privacitat dels pacients.