L'han batejat com a 'Pla d'obertura progressiva d'activitats'; el Govern es resisteix a dir-n'hi desescalada perquè "no és un pla per recuperar la normalitat, encara no". Segons ha advertit el vicepresident Pere Aragonès, fins que no hi hagi vacuna, no es podrà tornar a fer vida normal. El document final és fruit d'una negociació tensa i intensa. Amb els sectors implicats, ofegats pel tancament derivat de la pandèmia, i al si del mateix executiu. ERC i JxCat s'han barallat una vegada més sense saber-se'n amagar, fins a arribar a una treva forçada per les circumstàncies. L'anunci arriba a les portes del cap de setmana, a quatre dies de començar-se a aplicar, aquest dilluns. La principal novetat: la restauració podrà obrir fins a les 21.30 de la nit

 

El full de ruta dissenyat preveu 4 etapes que, com a mínim, duren 15 dies cadascuna. Es podrà avançar sempre que la RT estigui per sota d'1. Això vol dir que com a molt aviat s'acabaria la quarta fase ja l'any que ve, al voltant del 18 de gener. L'han presentat Pere Aragonès i Meritxell Budó. I tots dos hi han volgut posar altes dosis de prudència, deixant clar que de cap manera d'aquí a dos mesos s'haurà tornat a la normalitat, sinó que va per a llarg. 

Aragonès Budó roda de premsa pla desescalada Covid Jordi Bedmar

Budó i Aragonès

L'objectiu últim, amb el qual es donarà per superada la segona onada, es basa en tres números: la RT, el nombre de contagiats al dia i l'ocupació dels llits d'UCI. La situació òptima és que la RT estigui per sota d'1, cosa que ara mateix es compleix; que el nombre de contagis sigui com a molt de 1.000 al dia, ara n'hi ha uns 2.000; i que hi hagi un màxim de 300 pacients Covid a l'UCI, actualment són més de 500. 

Més oxigen a l'hostaleria, obrirà fins a les 21.30

Si la idea inicial, recollida al polèmic esborrany que va filtrar-se dilluns, plantejava que la restauració pogués obrir només fins a les cinc de la tarda a partir de dilluns 23 de novembre, després d'una agitada discussió s'ha acordat donar-los una mica més d'aire: bars, restaurants i hotels podran allargar unes hores més i abaixar la persiana quan ja sigui fosc, a quarts de deu, sempre havent de complir amb el toc de queda que es manté a les deu de la nit fins a l'any que ve, fins que es completi el darrer tram. 

Amb l'horari, s'amplia també el marge previst pel que fa a l'aforament. En comptes de deixar-los ocupar només un terç de l'aforament, com indicava l'esborrany filtrat, el document definitiu recull que les terrasses podran omplir-se sense límit. Això sí, mantenint en tot moment la distància de dos metres entre taules i amb un màxim de quatre comensals si no són un grup bombolla. 

Les sales de concerts podran obrir al 50% de la capacitat i s'ampliarà l'aforament al 70% a partir de la segona setmana de desembre. Els grans centres comercials podran obrir a partir de la segona setmana de desembre amb un aforament del 30%. 

Pel que fa a l'esport, des d'aquest dilluns es permetrà reobrir al 30% l'activitat a interiors i al 50% en exteriors. 

Tancats al municipi els caps de setmana fins a la Puríssima

La primera fase de reobertura que comença dilluns té una durada prevista de com a mínim 15 dies, és a dir, fins al 7 de desembre. Durant aquest període, encara no es podrà sortir del municipi els caps de setmana. 

Serà a partir de la segona etapa, que si la RT es manté per sota d'1 començaria després del pont de la Puríssima, que els ciutadans podran moure's més enllà del perímetre municipal. La nova frontera serà la comarca. La barrera comarcal s'aixecarà a l'inici del tercer tram de desescalada, just a les portes de Nadal. 

Aragonès roda de premsa pla desescalada Covid Jordi Bedmar

Aragonès

Nadal i Cap d'Any amb toc de queda

Quan el 30 d'octubre el Govern va anunciar les restriccions que actualment viu Catalunya, pronosticava —sempre de portes endins— poder relaxar el confinament de cara a les festes de Nadal. No només per una qüestió psicològica, sinó també per mirar de ressuscitar l'activitat econòmica i animar al consum de proximitat durant la campanya nadalenca, que molts comerços esperen amb candeletes. 

Segons el cronograma aprovat pel Procicat avui, la previsió és que els àpats nadalencs siguin com a màxim de 10 persones. No es podrà ni entrar ni sortir de Catalunya, però sí desplaçar-se per tot el territori català. Amb tot, l'executiu s'ha compromès a estudiar si en dies assenyalats es poden flexibilitzar algunes mesures, tot i que avisa que caldrà "fer sacrificis". 

Ara bé, el Govern és conscient que no pot "posar un policia a cada casa". En aquests termes s'ha expressat Aragonès, que ha fet una crida a la "responsabilitat individual" dels ciutadans. Ha convidat a no fer trampes, perquè "al virus no se'l pot enganyar".