Almenys cinc nous equipaments sanitaris estaran en funcionament a finals d'any per atendre pacients amb Covid-19. Segons el Departament de Salut, s'ubicaran al costat dels hospitals Arnau de Vilanova de Lleida, Bellvitge (Hospitalet de Llobregat), Moisès Broggi (Sant Joan Despí), Can Ruti (Badalona) i al Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona).

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat en declaracions a TV3 que, quan deixin de ser necessaris per l'atenció de pacients amb coronavirus, els equipaments quedaran disponibles. "Els utilitzarem per Covid, però els podrem utilitzar per cobrir les necessitats que tenen els hospitals des de fa temps", ha assegurat Comella.

Anticipar-se a un segon rebrot

Des del Departament de Salut, asseguren estar treballant en diferents fronts per poder anticipar-se a la segona onada de coronavirus que ja ha arribat amb força a alguns països.  D'una banda, tenen la intenció d'utilitzar mètodes arquitectònics ràpids per disposar d'espais medicalitzables estables "de llarga durada", ha explicat el director del CatSalut.

Tenint en compte el rebrot al Segrià que ha obligat a confinar la comarca, obrir un d'aquests espais a Lleida és una prioritat. "Tenim una situació excepcional a Lleida. Actualment s'està fent seguiment i està permetent un control", ha detallat Comella. De moment, al costat de l'Hospital Arnau de Vilanova s'hi han instal·lat diverses carpes pels pacients que no poden atendre a les instal·lacions hospitalàries.

foto 3672202

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. / ACN

Tot i que Adrià Comella ha refermat que els futurs espais estables i medicalitzats es construiran de forma ràpida, no estaran en marxa fins a finals d'any. Per això, Salut prepara un pla de contingència de creixement "intramurs", per augmentar les Unitats de Cures Intensives (UCI) dins les instal·lacions dels hospitals. "Calculem disposar de 1.300 places només per covid i poder fer compatible la resposta a la pandèmia amb bona part de l'activitat habitual que fan els hospitals", preveu Comella.

Provisionament d'equips de protecció

Pel que fa als equips de protecció (EPI), el director de Catsalut ha assegurat que s'ha fet una "molt bona política de provisionament". "Si el món deixés de fabricar productes, ara podríem treballar com si no hagués passat res", ha explicat Comella, i ha afegit que igualment no deixen de comprar "setmana a setmana"

"Estarem dotats per poder donar resposta a tot el que ens queda d'epidèmia fins a la vacuna", ha volgut deixar clar el director de CatSalut. Pel que fa a respiradors, preveuen tenir-ne 3.000, més dels que es van necessitar en el màxim pic de la pandèmia.