L'augment de casos de bronquiolitis en les darreres tres setmanes ha obligat els hospitals catalans a ampliar llits d'hospitalització i d'UCI. L'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha obert una unitat de semicrítics, amb sis llits, i també ha canviat algun circuit per no sobrecarregar les Urgències de Pediatria, segons ha explicat el seu coordinador, Xoan González, a l'ACN. Les urgències pediàtriques atenen uns 140 pacients al dia, i d'aquests, entre 5 i 10 es queden ingressats, la majoria d'ells per bronquiolitis. Els pediatres ja han alertat que aquesta situació es complicarà, González ha explicat que tenen la sensació que el nombre d'ingressos és "superior" al d'altres anys amb relació al nombre de visites, però també ha posat un punt de calma a la situació afirmant que "la bronquiolitis és una malaltia que coneixem molt bé, ens la trobem cada hivern i sabem com tractar-la i quines complicacions té". 

El centre també ha augmentat fins a 37 els llits d'hospitalització. Per a aquestes ampliacions, el Servei de Ginecologia ha cedit una zona amb vuit llits i l'Hospital de dia pediàtric s'ha traslladat a una altra ubicació. La majoria d'infants ingressats en aquests dispositius ho estan per bronquiolitis. També han canviat algun circuit assistencial, com per exemple infants amb traumatismes que són atesos pels especialistes d'adults quan la nena o el nen no té cap criteri de risc o altre aspecte que requereixi la visita d'un pediatre. 

🩺💊 Bronquiolitis en nadons: tractament, símptomes, quant dura i com es contagia

 

La bronquiolitis continua disparada

La bronquiolitis en infants continua disparada a Catalunya i ja ha superat el pic del 2019, segons les dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC) d'aquest dimarts. Entre els menors de 4 anys, la taxa d'infeccions ha passat de 350 a 477 afectats per 100.000 habitants — en la setmana 46 de l'any. L'any 2019, el pic es va assolir en la setmana 51 i va ser de 387 afectats per 100.000 habitants. L'increment de contagis és més marcat entre els infants menors d'un any, amb una pujada molt ràpida de la incidència: de 1.465 a 1.921 en l'última setmana. En els que tenen entre 1 i 2 anys, la incidència és de 367; entre 3 i 4, de 32. 

"Esperem que a finals de la setmana que ve comenci a estabilitzar-se, però no estem segurs de quan començarà a baixar". Així ho ha expressat el doctor Quique Bassat aquest dijous en una entrevista a RAC1 on ha assegurat que els pediatres no veuen sostre en aquesta onada de contagis, especialment, en infants menors d'1 any. L'investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona ha avisat que el "virus no és més greu que anys anteriors", tot i que ha puntualitzat que "afecta una generació nascuda durant la pandèmia que no havia estat exposada a aquest virus, i en alguns nens més grans que l'edat típica en què es desenvolupa té efectes més greus del que li tocaria per l'edat".

 

Un sistema sanitari preparat

Davant aquesta onada de bronquiolitis, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha sortit al pas per defensar que el sistema de salut està "preparat" per atendre els casos de bronquiolitis infantil i ha assegurat que s'hi pot donar resposta "perfectament". "És un dels virus que a l'hivern passa amb la canalla i sol ser l'avantsala de la grip futura", ha dit Balcells en una atenció a mitjans preguntat per aquesta qüestió. Segons ell, els hospitals i centres de salut estan en alerta i aplicant plans de contingència. "Com cada any sol passar, tots els recursos que calen es posen per atendre la canalla amb aquests símptomes", ha afegit. També ha apuntat que encara no es pot parlar d'urgències saturades i que la "pressió" que hi ha ara és la "normal" quan hi ha una epidèmia del virus.