L'onada de bronquiolitis en nadons ha tensat els serveis de pediatria, fins al punt que alguns hospitals catalans han ampliat llits per fer-hi front. Es tracta de la inflamació dels bronquíols (les petites vies respiratòries del pulmó) i és més freqüent en els mesos freds de l'any (de novembre a març), tot i que la pandèmia n'ha alterat l'estacionalitat i el pic de contagis s'ha assolit abans de l'habitual. Els més afectats són els infants menors de dos anys, tot i que els de 2 a 4 anys també poden patir la malaltia. Però, la bronquiolitis també afecta adults? Intentem respondre aquesta pregunta i abordar-ne el tractament, les causes, els símptomes i la relació amb la covid.

🍼 Bronquiolitis en nadons: tractament, símptomes, quant dura i com es contagia

Bronquiolitis, VRS, adults i tractament

La bronquiolitis és produïda normalment per un virus, sent el virus respiratori sincicial (VRS) el més comú (3 de cada 4 casos). De fet, el mateix virus és molt freqüent i la majoria dels infants ja s'han infectat quan arriben als dos anys. Però el VRS també pot infectar els adults, amb ínfimes probabilitats de desenvolupar bronquiolitis. En la setmana 46 de l'any, la incidència de bronquiolitis entre els menors de dos anys a Catalunya és de 1.921 afectats per 100.000 habitants; per a la resta de la població, 20. El que sí que pot causar el VRS en adults és pneumònia i altres infeccions greus, sobretot entre els majors de 65 anys i persones amb malalties cardíaques, pulmonars o sistema immunitari dèbil. En qualsevol cas, la cosa és que la població major de dos anys es pot infectar i contagiar els nadons — que poden patir bronquiolitis. Dit això, no hi ha cap tractament específic per a la infecció per VRS: es pot controlar la febre, beure líquid i poca cosa més. El més habitual és recuperar-se entre una i dues setmanes, sovint amb símptomes lleus que se semblen al refredat comú.

Causes de la infecció

Ja que no hi ha tractament, el millor que es pot és prevenir. És per això que cal conèixer les causes de la infecció: el virus ingressa al cos a través dels ulls, el nas o la boca i s'ha de tenir present que es pot transmetre fàcilment per l'aire en gotetes respiratòries infectades. És a dir, que els infants i els adults es poden contagiar si una persona infectada esternuda a prop. També es pot transmetre amb el contacte directe (per exemple, donant la mà) i pot sobreviure unes hores sobre els objectes durs, de manera que tocar una superfície infectada és sinònim de contagi. Les persones solen ser contagioses durant la primera setmana després de la infecció. Així, existeixen algunes recomanacions per prevenir la infecció: rentar-se les mans sovint, evitar l'exposició, mantenir els objectes i les superfícies desinfectades, no compartir els gots ni altres objectes, no fumar a prop de ningú i cobrir-se a l'hora de tossir o esternudar.

Símptomes de la infecció

Els signes i símptomes del VRS solen aparèixer entre quatre i sis dies després de l'exposició, sent molt similars als del refredat comú: congestió, moqueig, tos seca, febre baixa, mal de coll, esternuts, mal de cap... Però en casos greus també poden incloure febre, tos intensa, sibilància a l'hora de respirar (un so agut), respiració ràpida, dificultats respiratòries o, fins i tot, emblaviment de la pell per la falta d'oxigen. Cal rebre atenció mèdica si es pateix algun d'aquests darrers símptomes.

Relació amb la covid-19

Finalment, cal recordar que el VRS és un virus respiratori com el de la covid-19. De fet, alguns dels símptomes són similars. A banda d'això, existeix una relació directa entre ambdós virus: tenir el VRS pot reduir la immunitat i augmentar el risc de contagi de covid-19, tant en infants com en adults. Les dues infeccions es poden presentar juntes, cosa que fa que empitjori la gravetat. Si algú presenta símptomes de malaltia respiratòria, els serveis mèdics probablement procediran a fer una prova diagnòstica per la covid.