La bronquiolitis en infants continua disparada a Catalunya i ja ha superat el pic del 2019, segons les dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC) d'aquest dimarts. Entre els menors de 4 anys, la taxa d'infeccions ha passat de 350 a 477 afectats per 100.000 habitants — en la setmana 46 de l'any. L'any 2019, el pic es va assolir en la setmana 51 i va ser de 387 afectats per 100.000 habitants. No només s'ha superat, sinó que s'ha superat un mes abans. La malaltia no dona treva als serveis de pediatria dels hospitals i continuen tensats, tal com fa una setmana. Però el conseller de Salut, Manel Balcells, va assegurar que el sistema està "preparat" per atendre el pic de bronquiolitis.

L'increment de contagis és més marcat entre els infants menors d'un any, amb una pujada molt ràpida de la incidència: de 1.465 a 1.921 en l'última setmana. En els que tenen entre 1 i 2 anys, la incidència és de 367; entre 3 i 4, de 32. Així doncs, la malaltia roman per sobre del llindar epidèmic molt alt i amb una taxa molt elevada entre els més petits — especialment, entre els menors d'un any. Com dèiem, aquest augment està impactant en els serveis pediàtrics dels centres de salut. De fet, la taxa en el conjunt de la població també supera el pic del 2019: dels 19 afectats per 100.000 habitants d'abans de la pandèmia, als 20 d'enguany. En la temporada hivernal del 2019-2020, aquest indicador era de 6 afectats per 100.000 habitants en aquesta mateixa setmana de l'any (la 46). La 2020-2021 va estar marcada per la covid-19 i les restriccions, de manera que es va enfonsar: 2 afectats per 100.000 habitants en la setmana 46. En la temporada 2021-2022, les infeccions van tornar a pujar i van assolir una taxa de 12 en aquesta mateixa setmana de l'any.

Les recomanacions dels pediatres

Aquesta onada de virus respiratori sincitial (VRS) s'ha avançat unes setmanes respecte del que és habitual per aquesta època de l'any, de manera que els experts confien que es pugui arribar al pic en els pròxims dies i començar a descendir. En qualsevol cas, els 18 hospitals catalans amb atenció pediàtrica es coordinen entre ells per assegurar tots els recursos necessaris per tractar els infants.

Davant l'augment d'infeccions, la Societat Catalana de Pediatria (SCP) ha recomanat evitar el contacte amb secrecions respiratòries, rentar-se les mans sovint i evitar el fum del tabac al domicili. Les persones amb símptomes de refredat o febre han d'evitar el contacte amb els infants, sobretot els menors de 4 anys. I és que la malaltia afecta sobretot lactants de 2 a 6 mesos i en general menors de 2 anys, d'acord amb la SCP. Els símptomes més freqüents són mucositat nasal, febre o febrícula i tos, que poden evolucionar en dificultat respiratòria si hi ha molta secreció. Els pediatres expliquen que la malaltia sol durar entre 7 i 10 dies i cal estar alerta si el nadó presenta tos persistent, dificultat respiratòria, menja poc (i no mulla el bolquer) i està poc actiu i queixós.