El Departament de Salut calcula que el 40% de catalans estaran vacunats contra la Covid al mes de juny. La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha advertit que són auguris provisionals, ja que tot "depèn molt del nombre de dosis disponibles" i, per ara, només saben les vacunes que tindran fins al març. A més, no ha descarat que la vacunació s'hagi de repetir cada any, com es fa amb la de la grip, per actualitzar-la a les noves variants.

En una entrevista a RAC1 aquest dimarts, Cabezas ha assegurat que els majors de 80 anys estaran vacunats al març o potser "una miqueta abans".  En aquests cas, ha explicat que és l'atenció primària qui es posa en contacte amb les persones per concertar una cita. El mateix per als grans dependents, tot i que en aquests casos es fan desplaçaments al domicili. A més, s'està iniciant la vacunació a les persones trasplantades amb el vaccí de Moderna. En aquests cas ha demanat tranquil·litat perquè és la vacuna de la que arriben menys dosis. Paral·lelament, s'està administrant la vacuna d'AstraZeneca als col·lectius essencials.

Vacuna Covid Moderna Clinic 3   Sergi Alcàzar

Imatge: Sergi Alcázar

Un cop es completin tots aquests grups, Cabezas ha explicat que es vacunarà els majors de 70 anys, els majors de 60 i després els menors de 60 amb condicions de risc. A més, es vacunarà "de forma oportunista" als que tinguin entre 45 i 55 anys amb AstraZenca un cop s'acabi el col·lectiu de personal essencial. "Tot això ho volem fer abans de juny", ha manifestat. La vacunació de la població general començaria, doncs, a partir de l'estiu.

El ritme de vacunació

Pel que fa a la vacunació a Cataluya, Cabezas l'ha valorat positivament tot i alguns problemes de subministramet.La sotsdirectora ha reconegut que el passat cap de setmana es van administrar menys dosis però ha defensat que s'està a un ritme diari d'unes 10.000 vacunes (de dilluns a divendres).

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimarts les dades en donen un total de 321.268. En les últimes 24 hores s'han vacunat 11.786 persones. Unes 184.161 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (1.823 en les últimes 24 hores). Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. Així, tal com va avançar aquest cap de setmana ElNacional.cat, es consolida una reducció del 50% de la mortalitat a les residències. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat