El ritme de vacunació va més lent del que s'esperava. Malgrat tot, on ja s'han notat i molt els primers efectes de la vacuna anti-Covid és a les residències on els casos detectats han caigut en picat i la mortalitat s'ha reduït més de la meitat. Més de 277.091 persones han rebut ja la primera dosi la de vacuna. D'aquests, unes 53.459 són persones residents en residències. A més, 47.238 ja han rebut la segona dosi. Això implica que el 92,6% dels residents ja ha rebut la primera dosi i un 84,5% han rebut també la segona. Unes xifres molt altes, ja que es constata que el 90% de les residències 'estan vacunades'. Pel que fa als professionals que hi treballen, les dades que ha facilitat Salut també són altes. 31.426 professionals han rebut la primera dosi mentre que 26.566 també ha rebut la segona. Això fa que un total del 70% dels professionals hagi rebut, com a mínim, la primera dosi, i un 63% ha rebut també la segona. 

Baixada de positius

Són dades importants perquè ofereixen tranquil·litat i protecció. Les residències han patit molt des de l'inici de la pandèmia i l'arribada de la vacuna s'ha notat. "Estem contents i esperançats en el sector", explicava en conversa amb ElNacional.cat la directora d'ACRA, Montse Llopis. Per posar l'efecte de la vacuna sobre la taula, comparteix unes dades que criden l'atenció. El 7 de gener —que feia escassos dies que havia començat la campanya de vacunació— hi havia notificats en residències 1.071 positius. Mentre que aquest dijous, la dada era de 175.

Com es pot veure en aquest gràfic, entre el 17 i el 23 de gener es van detectar 754 positius per PCR o tests d'antígens a les residències catalanes. Una dada molt allunyada dels 117 casos detectats pel mateix sistema durant la setmana del 7 al 13 de febrer. D'aquesta manera, es constata una evolució a la baixa dels casos de coronavirus a les residències a partir de les primeres dosis. Tal com ha informat el Departament de Salut, els primers efectes de la vacuna ja es comencen a notar 12 o 13 dies després de la primera dosi

"A partir de la primera dosi, ja hi va haver un descens, però és quan s'ha administrat la segona que es va notar una millora molt alta", ressalta. "Les residències estan bé, esperançades perquè tenen una immunitat durant els pròxims mesos". Això fa que hi hagi voluntat de recuperar algunes de les activitats, sense abaixar la guàrdia. "Estem en un punt que ho podem demanar i així ho hem fet". La intenció, doncs, és la de flexibilitzar les mesures perquè els residents puguin fer una vida més 'normal'.

Això implica tornar a rebre visites, poder sortir a l'exterior, fer passejos. Ara bé, sense oblidar la situació pandèmica en la qual vivim. "Fa una mica de por, però hem de pensar en la llibertat de les persones", remarca Llopis i recorda que ara estan en contacte només amb la seva bombolla. "Ha passat factura a tots, però a ells més. S'ha vist molta malaltia dins les residències". Un fet que ha afectat residents i al personal que hi treballa. 

D'aquesta manera, recorda que actualment el 92% de les residències estan en situació verda, només el 6% en vermella, que són les residències on s'han detectat aquests 175 casos. Hi ha esperança amb la vacuna. "Ha estat importantíssima", insisteix. "Ara, estem també molt pendents perquè es vacunin les persones que van als centres de dia, i treballadors. Persones grans i el personal que les atén perquè tenen contacte fora". També és el repte que Salut té sobre la taula. 

Caiguda d'ingressos i defuncions

L'impacte de la vacuna també s'ha pogut veure en el nombre d'ingressats i també en les defuncions. Sense anar més lluny, entre la setmana del 17 i el 23 de gener, 182 residents van ingressar a l'hospital i 170 van perdre la vida. Una tendència que es va mantenir similar la setmana següent, tal com es pot veure en el gràfic. 

La setmana del 31 de gener al 6 de febrer, ja s'observaven els primers canvis significatius. Però on s'ha demostrat aquesta clara tendència és, sense cap mena de dubte, en la setmana del 7 al 13 de febrer, on els ingressos van ser 75 i les víctimes mortals 62, 108 menys que la primera setmana de la gràfica. 

La mort i el coronavirus

A principis d'aquest mes de febrer, Catalunya va superar la xifra de les 20.000 morts per coronavirus. Els mesos de març i abril no són gens comparables amb 3.696 i 7.420 morts respectivament. Aquest mes de gener, però, la dada tampoc es queda curta. 2.107 persones van perdre la vida per la Covid a Catalunya. El que diuen les dades, però, és que aquesta tercera onada ha estat més mortífera que no pas la segona

Si comparem la gràfica, podem veure que els mesos d'octubre i novembre, on es va concentrar la segona onada, Salut va notificar 911 morts i 1.815 respectivament. 

Campanya de vacunació a Catalunya

Mentrestant, el Departament de Salut ha hagut de fer i està fent mans i mànigues per replantejar la campanya de vacunació pràcticament cada setmana. Dosis compromesa que no arriben o que ho fan tard obliden a adaptar-se als canvis de manera permanent. Aquesta setmana havien d'arribar unes 60.000 dosis de la vacuna anti-Covid desenvolupada per Moderna, però finalment, n'arribaran 30.000. També hi ha hagut reduccions pel que fa a les vacunes d'Oxford i AstraZeneca. N'havien d'arribar 90.000 i al final ho faran unes 60.000.

Uns retards que en un principi havien de ser puntuals, s'estan allargant més i massa en el temps, fet que ha obligat a canviar diverses vegades la campanya de vacunació, adaptant-se als canvis de manera permanent. Ara, hi ha sobre la taula si caldrà o no començar a preparar una reserva estratègica de les vacunes de Pfizer i BioNTech perquè les persones que hagin rebut la primera dosi, puguin rebre la segona dins del termini marcat, després dels 21 dies d'haver rebut la primera dosi.  

 

 

Imatge principal: visita familiar en una residència durant el coronavirus / Sergi Alcazar