Galícia ha aprovat aquest dimarts la reforma de la Llei de Salut gallega que estableix multes per infraccions i entre aquestes la "negativa injustificada" a la vacunació. És a dir, es fa obligatòria la vacunació amb multes que poden arribar als 60.000 euros. Evidentment, la mesura ha generat cert neguit i s'ha especulat sobre si es podria copiar aquesta iniciativa a Catalunya. El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha volgut matar qualsevol polèmica. "La vacunació és molt important, és l'eina que tenim per vèncer aquesta pandèmia", i ha subratllat que "la mesura de la Xunta no la contemplem". 

En una roda de premsa conjunta amb la consellera de Salut, Alba Vergés, des de l'Hospital Clínic de Barcelona, en motiu d'un any del primer cas de coronavirus –que serà aquest dijous–, la consellera també ha volgut constatar, tal com ho va fer aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que és massa aviat per veure l'impacte de les eleccions en la situació epidemiològica. "No podem atribuir estancament d’ara al 14-F ni a cap causa única ni concreta. Estem en un estancament de les dades, baixem molt lentament. No ho podem atribuir a una sola causa, ni al 14-F", ha constatat.

Hi haurà desescalada?

Argimon ha detallat que aquest dimarts hi haurà converses "però hem de donar aire". El secretari de Salut no ha volgut donar més detalls, però ha parlat de donar aire a qui no en té. Malgrat tot, ha subratllat que es tracta d'una opinió personal. I en aquesta mateixa línia, Vergés ha volgut remarcar que "aquestes setmanes són clau per seguir treballant en aquesta línia, no estem en situació de plantejar desescalada o reobertura, les UCI estan plenes, la tensió és evident".

Així, la consellera ha constatat que la baixada és "molt petita" i "molt poca". I és que el risc de rebrot es troba en 273 punts, 5 més que ahir. Per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 1,01, i puja 0,03. És a dir, cada 100 persones en contagien 101. Una dada si més no preocupant. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. 

"Donar aire i mantenir la contenció", ha insistit Vergés i ha comentat que estem davant de "setmanes delicades". 

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna anti-Covid d'AstraZeneca / Departament de Salut