Si el coronavirus baixava a un ritme molt lent i als experts els preocupava un cert estancament, sembla que la tendència s'ha revertit. Alguns indicadors que serveixen per analitzar la situació epidemiològica de la Covid-19 a Catalunya pugen. Ara bé, la situació als hospitals és l'indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.973​ (56 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener amb 3.038. Els pacients d'UCI continuen per sota de la barrera dels 600, però pugen de 588 a 593, 5 més. 

El risc de rebrot es troba en 268 punts, 5 més que ahir. Per trobar una dada similar, on el risc de rebrot se situés als 200 punts, cal anar fins al 16 de desembre (274). Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,99, i puja 0,04. És a dir, cada 100 persones en contagien 99. Una dada si més no preocupant. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota d'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 277,39 per cada 100.000 habitants, també a la baixa.

Nous contagis i morts per coronavirus

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 1.482. Ahir se'n van notificar 708, però cal tenir en compte que ahir era dilluns i que es ve d'un cap de setmana on es fan menys tests de detecció. A més, s'ha d'insistir, però, en el fet que les dades de positius diaris no diuen gran cosa per si soles, cal observar la tendència general dels indicadors de la pandèmia. La xifra total d'infectats des de l'inici de la pandèmia és de 548.589.

L'índex de positivitat se situa al 5,43%, una xifra superior ja al 5%. Aquest límit del 5% el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre els dies 30 de gener i 5 de febrer, aquest percentatge era del 5,80. Entre el 6 i el 12 del mateix mes baixava significativament, fins al 4,29. 

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març puja fins a les 20.512 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han notificat sis. La dada significativa, però, són els morts notificats aquest gener: 2.136. El mes de desembre se'n van comunicar 1.128 i el mes de novembre en van ser 1.778.

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimarts les dades en donen un total de 321.268. En les últimes 24 hores s'han vacunat 11.786 persones. Unes 184.161 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (1.823 en les últimes 24 hores). Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari. Així, tal com va avançar aquest cap de setmana ElNacional.cat, es consolida una reducció del 50% de la mortalitat a les residències.

El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté un test de detecció per al coronavirus / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat