Cada vegada sembla més clar que una dieta baixa en hidrats de carboni, sobretot aquells d'absorció ràpida, són un eina eficaç per lluitar contra malalties com la diabetis o els problemes cardiovasculars.

En un estudi dut a terme recentment per la Universitat d'Aarhus i la Universitat de Copenhaguen a Dinamarca van concloure que en reduir aquests nutrients, es va aconseguir regular els nivells de sucre i els triglicèrids en un grup de persones a qui se'ls va realitzar un seguiment durant un total de 12 setmanes: sis setmanes menjant una dieta tradicional alta en carbohidrats i sis setmanes menjant una dieta baixa en ells. La dieta baixa en carbohidrats també era alta en proteïnes i moderada en greixos i els resultats van ser positius fins i tot en aquelles persones que no van perdre pes.

Dieta

Però igual com ocorre amb altres investigacions, no queda bé clar quanta ha de ser la quantitat de carbohidrats que s'han de consumir un dia per aconseguir aquests beneficis per a la salut. Perquè tampoc no s'ha de restringir completament el consum d'aquests nutrients en l'alimentació i a més, quan es fa, el fracàs de la dieta gairebé està assegurat per endavant, segons reconeixen els nutricionistes.

En els últims anys, la dieta cetogénica ha guanyat popularitat. En ella consum total de carbohidrats permesos és de 20 grams al dia. D'aquesta forma el cos comença a cremar més greix corporal per obtenir energia i el cos entra en estat de cetosi. Encara que compta amb molts defensors, alguns experts apunten que quan se segueix aquest tipus d'alimentació, l'organisme intenta crear glucosa tant sí com no, per la qual cosa seria més aconsellable prendre més carbohidrats, introduint una porció més petita en cada un dels menjars principals.

Espagueti

El que si sembla que ja s'ha abandonat és la recomanació que se solia fer abans per part dels metges que els carbohidrats havien de suposar fins i tot el 65% de la dieta diària.

Està bastant clar que no fa falta tanta quantitat. I sobretot, quan es presenten determinades malalties en les quals la dieta juga un paper molt important. Per exemple, l'Associació Nord-Americana de Diabetis ha aprovat recentment una dieta baixa en carbohidrats que consisteix en aproximadament el 40 per cent de les calories diàries provinents dels carbohidrats, molt més alta que una dieta cetogénica. En principi, sembla estar imposant-se entre la comunitat mèdica majoritària l'anomenat mètode del plat d'Harvard, en el que s'advoca perquè els carbohidrats principalment ocupin un quart del plat del menú.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat