Poques dietes han despertat tanta controvèrsia en els últims anys com la cetogènica o dieta Keto. Des que Kim Kardashian la va publicitar i la va fer viral després d'anunciar que havia perdut més de 25 quilos seguint-la, molts altres famosos han confessat a través de les xarxes que l'han fet. Megan Fox, Adriana Lima, Jennifer López o Gwyneth Paltrow són només algunes de les celebritats que segueixen aquesta dieta.

Megan Fox, Adriana Lima, Jennifer López o Gwyneth Paltrow són només algunes de les celebritats que segueixen aquesta dieta

En realitat, és bastant més antiga del que es pensa. Va ser creada pel doctor Russell M. Wilder el 1921 com a tractament per a l'epilèpsia i consisteix en una reducció dràstica dels hidrats de carboni en l'alimentació amb l'objectiu de generar un estat de cetosi que provoca recórrer als greixos com a font d'energia, una situació similar a la del dejuni que fomenta la pèrdua de pes.

Estrany és el dia que no apareix un estudi científic relacionat amb la dieta cetogènica. L'últim, per exemple, ha aparegut a la revista Nutrients i conclou que aquest pla alimentari redueix l'ansietat per menjar o per beure alcohol. Tanmateix, altres estudis apunten al risc de reduir un grup de nutrients tan importants com els carbohidrats de manera radical.

El que diu Harvard

Però, què diu l'Escola de Medicina de Harvard, una de les més prestigioses del món? Segons els experts d'aquesta institució, la investigació disponible sobre la dieta cetogènica per baixar de pes és encara molt limitada, ja que la majoria dels estudis que s'han dut a terme o bé van incloure un nombre molt petit de voluntaris o bé no es van estendre durant el temps necessari per obtenir un resultat concloent.

Harvard reconeix que s'ha demostrat que aquesta dieta proporciona beneficis a curt termini en algunes persones, inclosa la pèrdua de pes i les millores en el colesterol total, el sucre a la sang i la pressió arterial. Però també és cert, com sembla quedar patent, que aquests efectes després d'un any en comparació amb els efectes de les dietes convencionals per perdre pes no són significativament diferents.

Els científics d'aquesta universitat nord-americana consideren a més que el fet d'eliminar un grup d'aliments contribueix a la dificultat en el seu compliment. A més, el fet que en alguns casos es permeti la ingesta d'aliments rics en greixos saturats contradiu les recomanacions de les pautes dietètiques de les institucions mèdiques més prestigioses, ja que pot tenir efectes adversos i augmentar el colesterol LDL a la sang.

Això sí, si es modifica i s'inclouen aliments baixos en greix saturat com l'oli d'oliva, l'alvocat, les nous, les llavors i el peix blau, i sempre sota prescripció mèdica, pot ser una dieta apta per a aquelles persones que tenen dificultats per perdre pes amb altres mètodes. Si es decideix seguir-la, cal controlar qualsevol canvi bioquímic en l'organisme després de començar el règim, i crear així mateix un pla de menjars que s'adapti a les condicions de salut dels pacients.