Agafa un plat pla i divideix-lo en dues parts. En una d'elles, posa verdures i, en menor proporció, fruita. La part que queda, torna a dividir-la en dos. En la superior, escull una proteïna i pren com a mesura el palmell de la teva mà. I en el quart restant, un hidrat de carboni que ocupi la mida del teu puny. D'aquesta forma tan senzilla, acabes de descobrir la millor manera d'aprimar-se i mantenir-se saludable.

Es diu el Mètode del Plat i és, segons l'Escola de Salut Pública de la Universitat d'Harvard, el mètode definitiu per mantenir una alimentació equilibrada i saludable i un pes ideal. Ha arribat per instal·lar-se en la comunitat científica i ha substituït a la famosa piràmide de l'alimentació que ensenyaven a tot el món en els anys 80 i 90 i que, amb els anys, s'ha demostrat que contenia una quantitat massa elevada d'hidrats de carboni.

Mètode del PlatEscola de Salut Pública d'Harvard

D'una forma molt senzilla, aquest mètode explica quina ha de ser la proporció correcta dels diferents nutrients a l'hora de preparar un plat. I, a més, val per a qualsevol edat. Consisteix a dividir en tres parts el plat. En la primera d'elles, que ha d'ocupar la meitat, s'ha d'introduir les verdures i fruites, que han de ser sempre l'eix de l'alimentació. Cal procurar que siguin variades i, almenys una vegada al dia, consumir-se en cru. En la segona part, que ocupa un quart del plat, es disposen les proteïnes, preferentment peix, aus i nous i, en menor mesura, carns vermelles. La mesura de referència és el palmell de la mà. I, finalment, els hidrats de carboni, que han d'ocupar el quart de plat restant representant la mida d'un puny: llegums, cereals integrals, arròs, pasta integral i patates.

Com Harvard recomana fer cinc menjars al dia, ja només queden l'esmorzar, un snack de mig matí i el berenar per completar la dieta. Per començar el dia, la recomanació és un lacti (millor si és en forma de iogurt), una proteïna, un hidrat de carboni (cereals o pa integral, per exemple) i una fruita. A mig matí i a mitja tarda un lacti combinat amb una fruita.

Les últimes recomanacions són prendre oli d'oliva, al voltant de quatre cullerades al dia, i dos litres d'aigua. I l'exercici físic: 150 minuts d'exercici físic moderat a la setmana o 75 d'una activitat física vigorosa. Amb aquests consells dels experts d'Harvard, assolir el pes ideal i mantenir-lo és una tasca fàcil.