La Cambra de Comerç de Barcelona vol fer una proposta al Departament de Salut per tal que bars i restaurants puguin tornar a obrir. La proposta, a la qual ha tingut accés RAC1, s'ha consensuat amb el sector de la restauració. 

Entre les mesures hi hauria l'obligatorietat de la mascareta per a tots els clients durant l'àpat: abans, després i també entre plat i plat.

Agents Covid

La Cambra planteja que cada local tingui el seu propi agent Covid que vigili el compliment de totes les normes. El president de la Cambra, Joan Canadell, ha parlat a RAC1 sobre aquesta proposta: "Instaurar un agent Covid a cada restaurant és factible. Aquest agent ha de vetllar pel compliment de les normes, ha d’informar els clients, comunicar queixes si n’hi ha o informar l’autoritat si un client no compleix les normes".

Una altra de les idees seria que els locals haurien de prioritzar l’ús de les zones reservades i que es fessin servir per a famílies. A més a més, també es preveu l'ús de mampares entre comensals si són de famílies diferents i que l’aforament de bars i restaurants es fixi tenint en compte cada espai

Testos ràpids

La proposta de la Cambra de Comerç també contempla que els locals puguin fer testos ràpids. La Cambra proposa "que a través d’acords amb les farmàcies més properes, els restaurants ofereixin als clients fer-se la prova abans d’entrar a dinar o a sopar".

Els testos ràpids són l'opció per la qual s'ha decantat el Departament de Salut amb les persones que han estat en contacte amb un positiu. Així ho ha avançat aquest diumenge La Vanguardia, que també ha explicat que es focalitzaran els cribratges massius amb proves PCR en aquells barris i escoles on es disparin els contagis.

En un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també insta —en el cas de l'àmbit educatiu de la secundària— els alumnes a fer-se ells mateixos l'extracció nasal de mostra, això sí, supervisats pels seus docents. Tot plegat s'emmarca en una fase de "mitigació" lligada estretament a l'evolució de la pandèmia a Catalunya.

Des del departament apunten que l'aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però atès "l'augment de casos a la comunitat" es realitzaran a partir d'ara mitjançant testos ràpids. En aquest sentit, obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i mantenir "circuits interns" amb separació de les malalties respiratòries.