El Procicat ha d’acordar, previsiblement demà dijous, l’alleugeriment d’algunes de les restriccions adoptades al llarg de l’octubre per frenar l’expansió de la Covid-19. Fins a l’últim moment, el Govern treballa en la desescalada, si bé l’esborrany de pla que es va conèixer ahir dimarts ha estat rebutjat pels sectors afectats. Les darreres negociacions haurien comportat canvis en la primera fase d’aixecament de restriccions, del 23 de novembre al 8 de desembre, sobretot pel que fa a la restauració. Així, els bars i restaurants podrien obrir des de les sis del matí fins a les nou de la nit i no fins a les cinc de la tarda, tal com recull el document de treball de l’executiu.

Així, segons ha avançat RAC1, els bars i restaurants podran obrir les terrasses sense un límit d’aforament sempre que les taules estiguin separades dos metres. A l’interior dels locals es fixa un límit de l’aforament del 30% amb una separació de les taules de dos metres, sempre que estigui ben ventilat. La proposta de treball fixava un límit d’aforament del 30% a les terrasses. L’ampliació de l’horari fins a les nou permetria ampliar l’activitat als sopars, tenint en compte que el Govern preveu, per ara, el manteniment del toc de queda durant els dos pròxims mesos.

Manifestació esport coronavirus 9   Sergi AlcàzarProtesta a la plaça Sant Jaume reclamant la represa de les activitats esportives / Sergi Alcàzar

Sense activitats esportives

També s’ampliaria l’aforament als equipaments culturals (museus, sales d’exposicions, cinemes, teatres i sales de concerts) al 50% amb un màxim de 600 persones i no 500 com determinava el pla de treball.

Per contra, en l’àmbit esportiu es mantindria la situació com fins ara, és dir les instal·lacions esportives estarien tancades completament a excepció d’entrenaments i competicions professionals. Quant a les activitats socials, no hi podrà haver reunions de 10 persones, corresponents a un màxim de dos grups bombolla de convivència habituals fins a la tercera fase, que coincidiria amb les festes de Nadal.

Mesures

El pla en què treballa el Govern preveu el manteniment del confinament perimetral municipal en la primera fase, que passaria a ser comarcal en una segona fase i per àrees en una tercera. Totes les mesures s’aniran modificant, però, en funció de la situació epidemiològica de la Covid-19.

El pla de treball del Govern per aixecar les restriccions ha estat durament contestat pels sectors afectats, sobretot pel de la restauració, Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, va desqualificar la proposta, davant la incapacitat que tindria de "reactivar el sector en condicions de mínims".