Els probiòtics són un tipus d'aliments entre els quals es troben els iogurts, el formatge, el xucrut o la kombucha que contenen microorganismes vius que romanen actius a l'intestí, ajudant a millorar la resposta immune de l'organisme i millorant la capacitat de fer front a determinades infeccions.

En els últims anys s'han descobert una gran quantitat de beneficis per a la salut, principalment per al sistema immunitari gràcies que afavoreixen l'equilibri de bacteris al nostre intestí. Ara una nova revisió ha trobat que ja sigui sols o en combinació amb prebiòtics –un ingredient que contenen alguns aliments com la fibra de les fruites o verdures que no són digeribles i quan arriben a l'intestí afavoreixen el desenvolupament dels bacteris beneficiosos–, els probiòtics poden ajudar a reduir els símptomes de depressió en una persona.

Depresión (1)

Senyor finestra

L'article apareix a la revista BMJ Nutrition, Prevention & Health. Tot ha de veure amb l'anomenat eix intestí-cervell, que descriu la relació entre el microbioma intestinal d'una persona i el seu sistema nerviós central, que inclou el cervell i la medul·la espinal. En els últims anys s'ha descobert que a través d'ambdós passa molta més informació de la qual es pensava, per la qual cosa s'ha conclòs que el bon estat de l'intestí pot afectar els trastorns del sistema nerviós central, inclosos alguns de relacionats amb la salut mental.

Els científics van realitzar una revisió d'estudis duts a terme entre 2003 i 2019, que involucressin participants grans de 18 anys que haguessin estat diagnosticats amb ansietat o depressió i que rebessin una intervenció dietètica prebiòtica o probiòtica. Tots van demostrar clarament un benefici positiu d'una intervenció probiòtica en la dieta per a la reducció dels símptomes de la depressió. Tanmateix, els prebiòtics per si sols no van tenir cap efecte significatiu.

Si bé les intervencions probiòtiques o combinades prebiòtiques i probiòtiques van reduir efectivament els símptomes de depressió, els autors van trobar poca evidència que reduïssin els símptomes d'ansietat. Segons conclouen, l'evidència inicial sembla prometedora i deixa en clar que la investigació futura que explora la relació entre el microbioma intestinal i els problemes de salut mental pot ser molt valuosa.

Aquests són alguns dels aliments probiòtics que pots prendre sovint per millorar la salut intestinal:Iogurt grec Està considerat un dels iogurts més saludables, pel seu alt contingut en greixos saludables i proteïnes, així com sota en sucres. Té gran quantitat de probiòtics.

Quefir de llet

Beguda similar al iogurt encara que de caràcter més àcid, produïda després de les fermentació provocada per llevats i bacteris. Es pot comprar o fer de forma casolana.

Kombucha

Te de Kombucha

Es tracta d'una beguda que procedeix de la fermentació del te dolç, a partir de bacteris i llevats. Es pot adquirir directament o fabricar-lo de forma casolana a partir de te, aigua, sucre i el fong de la Kombucha, anomenat scoby. Tanmateix, a causa dels possibles riscos de fer-ho manualment (l'aigua ha d'estar filtrada, cal mantenir les condicions higièniques, no utilitzar cap productes que pugui alterar la fermentació...) és aconsellable comprar-lo ja fet per evitar possibles riscos, sobretot aquells que no coneguin bé la tècnica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat