Fa un parell de dècades va arribar als comerços un tipus de iogurt que era desconegut per a la majoria de la població i que es va fer famós gràcies a un anunci de televisió. En aquest, una senyora gran deia una expressió que es va fer viral durant un temps: "hronya que hronya". La traducció del grec del qual no és cap altra que "anys i anys".

Va ser el moment en què molts van descobrir que existia el iogurt grec. Un producte que es va començar a vendre de seguida amb èxit als supermercats, almenys durant el temps que va durar la publicitat, i la frase d'"anys i anys" feia referència a l'enorme tradició que hi havia al país hel·lè en la producció d'aquest tipus de iogurt.

Què és el iogurt grec

El iogurt grec es diferencia d'altres iogurts en què durant la seva elaboració passa per un procés de colament per eliminar-ne el sèrum. El sèrum és un líquid que conté lactosa, un sucre natural que es troba a la llet i davant del qual hi ha persones que tenen intolerància.

L'elaboració d'un producte com el iogurt és un procés de fermentació de la llet mitjançant cultius vius de bacteris beneficiosos. I en el cas del iogurt grec, l'eliminació del sèrum que es produeix durant el procés fa que el producte acabat sigui més espès i cremós que el iogurt tradicional, més baix en sucre i amb un gust més agre.

Tros de iogurt

Això sí, és important que quedi clar que no és el mateix el iogurt grec que el que es comercialitza com a iogurt estil grec, que no és cap altra cosa que un iogurt tradicional al qual se li han afegit espessidors perquè ofereixi un aspecte similiar al veritable. Com és lògic, el iogurt d'estil grec no reporta els mateixos beneficis per a la salut que l'original ja que el procés d'elaboració no és el mateix.

A continuació veurem alguns dels avantatges que té per a la teva salut el iogurt grec tradicional gràcies a nutrients com els probiòtics, les proteïnes, el calci, el iode i la vitamina B12.

Millora de la salut òssia

Gràcies al calci i les proteïnes que conté ajuda a reduir el risc d'osteoporosi, una malaltia degenerativa que afecta sobretot les dones i, en especial, després de la menopausa.

Una millor salut intestinal

El iogurt grec conté probiòtics, uns bacteris que ajuden a restablir un equilibri bacterià saludable dins de l'intestí. Tanmateix, i malgrat que és un fet que beneficia a algunes persones, un estudi científic de 2018 va concloure que n'hi ha altres que són resistents als beneficis dels probiòtics, per la qual cosa no es pot generalitzar.

Augmenta el metabolisme

Menjar iogurt grec, com a part d'una dieta equilibrada que inclou prou proteïnes, carbohidrats rics en fibra i greixos saludables, pot ajudar a augmentar el metabolisme.

Cullera

Redueix la gana

Com que és un aliment ric en proteïnes, provoca que qui el consumeix tingui una sensació de sacietat durant més temps, amb la qual cosa la ingesta alimentària pot ser menor durant el dia. Hi ha estudis que afirmen que un increment de proteïnes a la dieta fa que es consumeixin menys calories, la qual cosa contribueix a poder perdre pes.

Fomenta la bona salut mental

Un estudi de 2016 va descobrir que el consum diari de 100 grams de iogurt probiòtic ajuda a tnir menys estrès, depressió i ansietat. La raó té a veure amb la coneguda relació que existeix entre l'intestí i el cervell, i la capacitat de l'intestí per produir neurotransmissors, com la serotonina i la dopamina.

Desenvolupament de la massa muscular

El iogurt grec s'ha demostrat com a beneficiós per augmentar la massa muscular, en especial en aquelles persones fan entrenament de resistència i l'introdueixen a la dieta.