Una nova etapa. Aquest dijous és el primer dia sense mascareta obligatòria al carrer arreu de l'estat espanyol, gairebé cinquanta dies després i en un moment on la pandèmia està de baixada. Enmig de l'auge de la sisena onada de la covid-19, el govern espanyol va anunciar el passat 22 de desembre el retorn de l'obligatorietat de la mascareta a l'exterior com a única mesura contra l'avenç exponencial de la variant òmicron. Un dia després, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava la llei perquè entrés en vigor l'endemà: el 24 de desembre, el dia de la nit de Nadal. Després de 49 dies, l'obligació cau amb la sensació generalitzada que poca gent l'ha respectat i amb dubtes al voltant de la seva eficàcia.

Va ser aquest dilluns quan el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar l'adeu de la mascareta obligatòria a l'exterior, l'aixecament de la qual va arribar al Consell de Ministres aquest dimarts. El BOE va publicar la modificació del decret aquest dimecres, de manera que aquest dijous ja és oficialment el primer dia sense mascareta obligatòria a l'exterior. Una relaxació que té lloc en un moment de descens generalitzat de la sisena onada, amb l'estat espanyol registrant una notable baixada de la incidència acumulada en un dia i Catalunya notificant una caiguda important dels contagis. Però, ha estat útil la mascareta en exteriors? El conseller de Salut, Josep M. Argimon, ja va demanar fa poc més d'una setmana l'aixecament de l'obligatorietat perquè estem davant d'una pandèmia "principalment d'interiors", motiu pel qual no tenia sentit que la mascareta fos obligatòria a l'aire lliure.

La mascareta a les escoles catalanes

Igualment, cal tenir en compte que les mascaretes encara seran necessàries en alguns casos excepcionals. Així doncs, serà obligatori portar-la en qualsevol espai tancat d'ús públic o obert al públic; en esdeveniments multitudinaris que es fan a llocs a l'espai lliure quan els assistents estiguin dempeus (o quan estiguin asseguts si no es manté la distància de seguretat); en els mitjans de transport aeri, amb autobús o per ferrocarril (andanes i estacions incloses), també en els telefèrics, en els transports públics o privats i en espais tancats de vaixells i embarcacions on no es respecti la distància de seguretat.

Amb l'aixecament d'aquesta mesura a escala estatal coincideix l'adeu a les mascaretes en els patis de les escoles catalanes. Fins aquest dijous, els alumnes més grans de sis anys només es podien treure la mascareta amb el seu grup bombolla i al pati. Ara, el Departament d'Educació ha fet caure aquesta restricció, fent que des d'aquest 10 de febrer ja no és necessari que la portin a l'aire lliure, encara que es barregin els grups. El següent pas serà eliminar-les de les aules, així com posar fi als grups bombolla i a les quarantenes escolars, després que ja s'hagin acabat els cribratges.

L'oci nocturn català torna a reobrir

Curiosament, sembla que aquest dijous és el dia gros pel que fa a l'aixecament de restriccions a Catalunya: l'oci nocturn també reobrirà després de 570 dies tancat i pèrdues milionàries. Caldrà esperar a les 23.59 hores, però serà durant aquesta jornada que les discoteques i altres locals podran tornar a obrir les portes. La principal patronal del sector, Fecasarm, considera que els danys ocasionats durant l'últim any han estat "evitables" perquè es podrien haver adoptat restriccions més "proporcionades i eficaces" que haurien minimitzat les pèrdues. A més, els seus membres han carregat contra les mesures per ser totalment ineficaces i contraproduents, ja que "no només no han comportat una millora de la situació epidemiològica a Catalunya, sinó que han fomentat les festes il·legals i els botellons, especialment durant l'estiu i les festes de Nadal del 2021".

Davant tot això, el metro de Barcelona tornarà a estar operatiu de forma ininterrompuda a partir de dissabte, que serà el primer cap de setmana de reobertura de l'oci nocturn a Catalunya. Fins ara, el servei havia adaptat els horaris a les restriccions per evitar els contagis, de manera que el servei tancava a les dues de la matinada els dissabtes i vigílies de festiu. Qui vulgui fer servir el metro ha de saber que aquí la mascareta sí que serà encara obligatòria.