Salut ha anunciat que a partir de dilluns que ve s'eliminaran els cribratges amb TAR a les escoles. El mateix Departament ha anunciat que només es mantindran a l'educació infantil i al professorat. Així ho ha especificat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la roda de premsa sobre la situació de la pandèmia a Catalunya. La decisió s'ha pres perquè, tal com ha dit, la situació està més controlada a les aules. "Hem comprovat que tenim una disminució de la positivitat i la incidència. Ara tenim una situació més controlada i per això plantegem eliminar el programa de cribratge a partir del dilluns", ha constatat.

incidnencia 7 dies

I és que malgrat que la incidència en els grups d'edat escolar continuen sent altes, Cabezas ha explicat mitjançant gràfiques que hi ha hagut una caiguda de la incidència. De fet, ha detallat que si la diferència entre la incidència a 14 dies i a 7 dies, és inferior al 50% indica que les dades de contagis van de baixada. Tal com es pot veure en la gràfica és del 41%.

incidència

En aquest sentit, Salut es planteja canviar les quarantenes en centres educatius. Cabezas ha dit que el Departament ho portarà aquest dimecres al Consejo Interterritorial. "Pensem que és un moment de replantejar aquesta mesura", ha destacat. "Proposem que s'estudiï i que es valori". La secretària ha recordat el canvi de protocol d'Educació just el cap de setmana abans. "Pensem que cal ressituar la situació". 

 

Reinfeccions per òmicron

Després de dues setmanes amb més de 100.000 visites per covid, l'atenció primària també està palpant la baixada de casos covid. Aquest dimarts es van registrar 42.115 visites i el dilluns se'n van registrar 61.557. Sobre els casos de reinfecció, el Departament ha constatat que un 7,73% dels casos són reinfeccions. Més específicament, un 8,16% dels casos és en menors de 50 anys mentre que un 6,78% és en majors de 50 anys. 

Pel que fa a les dades de possibilitats d'acabar hospitalitzat o a les UCI si no s'està vacunat, Salut també ha actualitzat les dades. Les persones no vacunades majors de 50 anys, tenen una probabilitat 3,6 vegades més gran de ser hospitalitzades per covid i 8,7 vegades més d'entrar a les UCI. En els majors de 70, les probabilitats són més grans. En total, 5,4 més d'acabar a l'hospital i 11,3 vegades d'entrar a les UCI.

Cabezas ha posat sobre la taula que el percentatge total de catalans que tenen la pauta completa de primovacunació és d'un 77,7%. En aquest sentit, un 47,5% de la població de 12 anys o més té dosis de record administrada. A finals de la setmana passada, el Departament va anunciar que el grup de població d'entre 18 a 29 anys que ja fes cinc mesos que van rebre la segona dosi de la vacuna, podien demanar hora per la dosi de reforç. En aquest període, tal com ha destacat la secretària, l'han rebut un 10,2% de la població. 

Vacunes vs. variants

Julià Blanco, investigador de l'IrsiCaixa al Campus Can Ruti, ha acompanyat Cabezas durant la roda de premsa. En aquest sentit, ha explicat que les vacunes suposen una inducció de cèl·lules de memòria amb efecte protector sostingut contra malaltia greu i d'anticossos circulants amb efecte protector. Així, ha constatat que la recomanació que la població general rebi o hagi rebut una tercera dosi és per la coincidència entre les variant delta i òmicron. 

Les conclusions, però, que ha explicat Blanco, són que la infecció amb òmicron genera una resposta immunitària que podria ser equivalent a una dosi de la vacuna. Ara bé, tal com ha detallat, la durada indeterminada i de magnitud variable. El que sí que és cert és que haver passat l'òmicron ofereix una certa protecció contra la reinfecció a curt termini, malgrat que no s'ha volgut mullar en relació amb la variant sigil·losa o BA.2 que continua sent una incògnita. En aquest sentit, es recomana una tercera dosi passats els cinc mesos. 

 

Imatge principal: un farmacèutic realitza un test TAR de detecció covid a un nen / ACN