La mascareta en exteriors només serà obligatòria en esdeveniments multitudinaris i una recomanació en "aglomeracions". Així ho han acordat el Ministeri de Sanitat i les comunitats que s'han reunit aquest dilluns per determinar les condicions amb les quals, finalment, s'aprovarà l'adeu a les mascaretes en exteriors. En aquest sentit, doncs, les mascaretes seran obligatòries en esdeveniments multitudinaris si les persones estan dretes i no es pot mantenir la distància de metre i mig si els assistents estan asseguts. En aglomeracions urbanes o grans concentracions de gent, per exemple, en zones comercials, passarà a ser una recomanació. A més, l'aforament en esdeveniments esportius serà del 75% en interior i del 85% en exterior. 

Les mesures seran aprovades finament aquest dimarts al Consell de Ministres, seran publicades el dimecres al Boletín Oficial del Estado (BOE) i entraran en vigor dijous. Així doncs, l'adeu a la mascareta en exteriors es converteix en una realitat per segona vegada, després que el 23 de desembre el govern espanyol aprovés que la mascareta tornés a ser obligatòria en plena pujada de la sisena onada de la covid a Espanya. 

L'acord ha arribat ben d'hora aquest dilluns en una reunió que ha encapçalat la ministra de Sanitat, Carolina Darias amb les comunitats, que haurien donat suport a la decisió per unanimitat, segons ha informat la Cadena Ser. 

Nous aforaments

En aquesta mateixa reunió també s'ha aprovat incrementar l'aforament dels esdeveniments esportius del 75% al 85% en exteriors i del 50% a 75% en interiors. Aquests aforaments estaven vigents ja des de finals de gener, i ara s'han ampliat amb les dades de la pandèmia a la mà. Unes dades que, segons constaten els diferents indicadors, van de baixada des de fa dies. 

Argimon ho advertia la setmana passada

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es va mostrar, la setmana passada, partidari d'aixecar la mesura“Està per caure”, va manifestar en una atenció als mitjans després d’inaugurar el nou centre d’atenció primària de Navarcles. De fet, el cap del Departament va voler recordar que estem davant d’una pandèmia “principalment d’interiors”, un motiu pel qual, segons ell, fa que no tingui sentit que la mascareta sigui obligatòria a l’aire lliure. Argimon va defensar aleshores que la mascareta no hauria de ser obligatòria si una persona circula sola pel carrer, o si va acompanyada de la seva bombolla de convivència.

Des de la setmana passada, França va decidir fer caure l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure, tot i que les dades de la pandèmia són pitjors allà que aquí. En les últimes hores, França ha notificat més de 155.000 nous contagis i 129 morts. Divendres, a Espanya, es van notificar 74.937 casos i 195 morts. Cal recordar que l'Estat espanyol no facilita dades de la pandèmia durant el cap de setmana, per tant, les dades de divendres són les últimes disponibles. 

 

Imatge principal: una mascareta a terra sobre l'ombra d'una persona, com a símbol de la caiguda de les mascaretes en exteriors / Unsplash