Dia rere dia, els indicadors epidemiològics continuen a la baixa a Catalunya, lluny ja del pic de la sisena onada. Aquesta és la tendència des de fa un parell de setmanes i sembla que es mantindrà constant d'ara endavant. Aquesta baixada dels indicadors ha permès relaxar algunes de les restriccions que quedaven vigents, com el tancament de l'oci nocturn que tornarà a obrir demà dijous, o la retirada de les mascaretes als exteriors, també als patis de les escoles. A més, en l'àmbit escolar s'han deixat de fer cribratges entre els companys dels positius. En les últimes 24 hores s'han detectat 11.153 nous positius, una xifra menor que la d'ahir dimarts, en què es van acumular els contagis no detectats durant el cap de setmana, quan es fan menys testos. Altres indicadors, com la incidència acumulada i el risc de rebrot també baixen a molt bon ritme, igual que l'Rt, que es manté allunyada d'1. Per altra banda, els hospitals catalans es continuen buidant, però després de tres jornades seguides sense notificar cap mort per coronavirus, avui el Departament de Salut ha actualitzat les dades amb gairebé 200 defuncions més.

Als hospitals, ha tornat a caure el nombre de pacients ingressats per covid. En només 24 hores hi ha 80 pacients menys, una caiguda que es manté en els últims dies. Només en un parell de jornades es van superar els 3.000 pacients als hospitals, barrera de la qual ens hem allunyat els últims dies. En canvi, les notícies no són tan bones a les UCI. Tot i que es mantenen per sota de la barrera dels 400 pacients, per segon dia consecutiu han augmentat els malalts crítics fins a 397 (un més que ahir). Això no implica cap canvi de tendència, però caldrà veure com evoluciona els dies vinents aquesta xifra. Si ho comparem amb la setmana passada, en total els hospitals s'han buidat en uns 300 pacients i a les UCI (tot i aquest petit augment els últims dos dies) hi ha 55 crítics menys. 

Evolució dels contagis 

Un dels indicadors que més s'ha frenat amb aquest descens de la sisena onada és el de contagis diaris. Avui se n'han registrat 11.153, una xifra menor que ahir dimarts (15.177), quan es van acumular els contagis no registrats durant el cap de setmana. Des del passat dimarts, 1 de febrer, a Catalunya s'han detectat 61.072 nous positius, una xifra significativament menor que els 103.993 que es van detectar entre el 25 i el 31 de gener. Caldrà veure si la propera setmana aquest nombre de contagis setmanals continua disminuint o si, per contra, s'estanca. 

La returada dels contagis també ha tingut efecte en altres indicadors, entre els quals un dels més importants per veure com evoluciona la pandèmia: la incidència acumulada per 100.000 habitants a 14 dies. En aquest cas, la IA14 se situa als 3.493,40 casos, una xifra que continua sent molt alta si es compara amb altres moments de la pandèmia, però que queda lluny dels 6.000 casos que va arribar a superar en el pic de la sisena onada. Des del passat dimarts, aquest indicador s'ha reduït dràsticament en més de 2.000 punts. Pel que fa a la incidència acumulada a 7 dies, aquesta també baixa fins als 1.192,73 casos, és a dir, menys de la meitat que la de 14. 

La mala notícia de la jornada

El risc de rebrot segueix el mateix camí que la incidència i continua disminuint dia rere dia. Tot i que ja no ho fa a un ritme tan ràpid, en les últimes 24 hores ha minvat en 140 punts, fins als 2.139. Si ho comparem amb fa una setmana, aquest indicador se situava el dimarts 1 de febrer, a 4.080 punts, és a dir, 2.000 més que ara. Encara queda camí per arribar a mínim del risc de rebrot, fixat als 37 punts el 17 d'octubre de 2021, però s'avança en aquesta direcció. Per altra banda, la Rt continua lluny d'1, el límit que posen les autoritats sanitàries per tenir controlada la pandèmia. Ara mateix està a 0,62, és a dir, 100 persones en contagien 62. 

Una de les males notícies de la jornada és que en les últimes 24 hores s'han superat les 26.000 víctimes mortals per coronavirus a Catalunya des de l'inici de la pandèmia. Concretament, han mort 26.095 persones per la covid al país, 196 de les quals s'han registrat en l'últim dia. Això no implica que totes hagin mort en les últimes hores, ja que feia tres jornades seguides que no es notificava cap defunció i s'han acumulat els registres. 

Campanya de vacunació 

Pel que fa al nombre de vacunats amb la primera dosi, aquest dimecres les dades donen un total de 6.469.001 vacunats (712 en les últimes 24 hores). Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 5.687.539 persones (3.059 en les últimes 24 hores) mentre que un total de 6.194.918  porten la vacunació completa. Per altra banda, Salut també ha facilitat dades de terceres dosis administrades, que aquest dimarts eren un total de 3.105.419 (9.081 en les últimes 24 hores). Tot plegat es tradueix en un 81,6% dels catalans amb la primera dosi de la vacuna i un 77,7% amb la pauta completa.