Els experts el tenen clar: no s'ha de substituir un tractament convencional del càncer en favor d'un tractament alternatiu. Però això no vol dir que, en determinats aspectes com l'alimentació, no es puguin dur a terme estratègies i hàbits que poden ajudar a lluitar contra la malaltia. És el cas de la dieta cetogèniques, segons s'acaba en alguns estudis com aquesta revisió.

La dieta keto és una dieta molt baixa en carbohidrats i alta en greixos que produeix al cos un estat metabòlic anomenat cetosi, pel qual, el greix es converteix en la principal font d'energia del seu cos. En general, proporciona el 70% de les calories en forma de greix, amb el 20% de les calories de les proteïnes i el 10% de les calories dels carbohidrats.

Pollastre verduresLa major part de les calories de la dieta keto procedeixen dels greixos

Gairebé totes les cèl·lules canceroses comparteixen un tret comú: s'alimenten de carbohidrats o sucre a la sang per créixer i multiplicar-se. Quan segueix una dieta cetogénica, els nivells de sucre a la sang baixen molt, que sembla que produeix una inanició que provocaria que les cèl·lules canceroses creixin més lentament, disminueixin de mida o fins i tot morin.

Però no només això. Reduir els carbohidrats pot reduir ràpidament la ingesta de calories, disminuint l'energia disponible per a les cèl·lules del seu cos. Al seu torn, això podria alentir el creixement del tumor i la progressió del càncer. A més, les dietes cetogèniques poden aportar altres beneficis, com la reducció de la insulina, una hormona anabòlica, que ajuda la reproducció cel·lular. Per tant, els nivells més baixos d'insulina podrien retardar el creixement del tumor. En canvi, les cèl·lules canceroses no poden utilitzar cetones com a combustible. La investigació en animals mostra que les cetones poden reduir la mida i el creixement del càncer. Encara fa falta molta més investigació al voltant d'aquesta qüestió, però és un camp interessant per avançar.

Els diferents estudis que s'han fet en animals han demostrat que una dieta cetogénica pot reduir el creixement tumoral i millorar les taxes de supervivència. Per exemple, en aquesta investigació, en comparació amb una dieta estàndard, la dieta cetogénica va produir una disminució significativa en el creixement del tumor i va augmentar el temps mitjà de supervivència en un 56,7% (l'equivalent a uns 17 dies). Aquest número va augmentar al 77,9% (o al voltant de 24 dies) quan es va combinar amb la teràpia d'oxigen.

Plat ketoEl repte per a la ciència és descobrir si la dieta keto ajuda a frenar alguns tumors com s'ha provat en animals

Un altre estudi també va demostrar que l'ús d'una dieta molt baixa en carbohidrats per restringir els nivells de glucosa prevé el creixement de tumors de carcinoma de cèl·lules escatoses en ratolins amb càncer de pulmó o càncer d'esòfag. Els subjectes de l'estudi van rebre només el 0,1% de les seves calories dels carbohidrats. La dieta va ser fins i tot més eficaç per prevenir el creixement tumoral quan es va combinar amb el medicament per a la diabetis canagliflozina.

Tanmateix, cal dir que, malgrat l'evidència prometedora en animals, la investigació en humans amb prou feines està emergint i es limita en gran manera a estudis de casos. Gran part d'ells sobre el càncer se centra en els glioblastomes, que són tumors cerebrals particularment agressius.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat