En els últims anys s'han aconseguit avanços importants en la lluita contra el càncer a través de la immunoteràpia. Aquest tipus de tractament ajuda el sistema immunitari a combatre la malaltia amb substàncies produïdes per organismes vius, que estimulen la resposta del propi sistema immunològic amb menys agressivitat i toxicitat que altres tractaments habituals, com la químio o la radioteràpia.

A tot el món s'estan duent a terme investigacions referent a això i moltes d'elles estan resultant molt prometedores. La revista Science Translational Medicine recull un d'aquests estudis científics, liderat per l'Hospital Gregorio Marañón, el Centre de Medicina Aplicada (CIM) i la Clínica Universitat de Navarra i en el qual també han participat els Hospitals Ramón i Cajal, 12 d'octubre, QuirónSalud Madrid, ICO Barcelona i Verge de la Victòria a Màlaga.

Els experts d'aquests centres han finalitzat l'assaig clínic de la primera immunoteràpia desenvolupada a Espanya que investiga la combinació de BO-112 i dos anticossos anti PD-1 (nivolumab o pembrolizumab). Segons s'acaba, l'assaig ha demostrat la seva seguretat i el seu potencial de revertir la resistència a la immunoteràpia en pacients amb càncer.

La formulació de BO-112 està basada en molècules d'ARN de doble cadena i aconsegueix una resposta antitumoral directa que al seu torn es veu reforçada gràcies a l'activació dels mecanismes d'immunitat innata. Aquest tractament d'immunoteràpia s'injecta directament al tumor o en les seves metàstasis.

Prova de laboratori

L'assaig ha demostrat la seva seguretat i el seu potencial de revertir la resistència a la immunoteràpia en pacients amb càncer

L'estudi

La investigació amb BO-112 es va iniciar en 16 pacients amb càncer avançat, en qui es van produir canvis en les biòpsies dels tumors injectats que indicaven una potent activació del sistema immune. En aquesta segona fase s'ha combinat BO-112 i anti PD-1, que són inhibidors d'una proteïna que permeten augmentar la capacitat de les cèl·lules T de destruir cèl·lules canceroses. L'assaig es va realitzar en un grup de 28 pacients amb melanoma, càncer de pulmó i càncer renal a què la immunoteràpia prèvia basada en un anti PD-1 (nivolumab o pembrolizumab) no els va funcionar.

La combinació va produir una estabilització de la malaltia en 10 d'ells i una disminució objectiva en la mida dels seus tumors en uns altres 3. Dels pacients que van obtenir aquest benefici, 2 de diagnosticats amb melanoma avançat es mantenen en remissió de la seva malaltia el dia d'avui, dos anys des de l'inici del tractament. En els pacients amb més benefici es va demostrar mitjançant anàlisi molecular una activació del sistema immune major de la qual es va produir en aquells pacients en qui la combinació no va funcionar.

Segons expliquen els experts, s'ha demostrat que la millor manera d'utilitzar aquest compost és injectar-lo dins dels tumors, perquè dins de les lesions mimetitza molt bé amb una infecció viral i fa creure el sistema immune que ha de lluitar contra una infecció d'un virus en el teixit tumoral.

SondaLa millor manera d'utilitzar el compost és injectar-lo dins dels tumors

Si es confirmen els resultats en estudis més amplis, aquesta estratègia de tractament intratumoral amb BO-112 podria ajudar a revertir la resistència primària a immunoteràpia, un problema a què s'enfronten entre un terç i la meitat dels pacients que són tractats amb immunoteràpia basada en anti PD-1 i per al qual necessitem alternatives terapèutiques. El següent pas és avançar en definir el perfil del pacient que més es pugui beneficiar i en l'estudi de biomarcadors que ajudin aquesta selecció.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat