Originàriament recomanada per a persones amb epilèpsia, la dieta Keto és un de les més populars a nivell mundial. Els experts diuen que encara fan falta més estudis per demostrar la seva eficàcia a llarg termini, però el cert és que cada vegada hi ha més investigacions que recomanen el seu seguiment en aquelles persones que pateixen obesitat, resistència a la insulina i altres patologies com la diabetis tipus 2.

Per a la majoria de les persones, els carbohidrats són la principal font d'energia del cos. Quan es limita la seva ingesta, l'organisme crema les reserves de carbohidrats als músculs i el fetge, anomenades glucogen, en general en uns quants dies. A continuació, l'organisme entra en un estat metabòlic anomenat cetosi, en el qual utilitza les cetones que es descomponen del greix dietètic o el greix corporal emmagatzemat, com a principal font de combustible.

Salmón i espárragosLa dieta Keto combina proporcions de greix, proteïnes i carbohidrats

La pràctica del dejuni intermitent també pot ajudar a entrar en cetosi més ràpid. El mètode més comú consisteix a limitar la ingesta d'aliments a al voltant de 8 hores per dia i dejunar durant les 16 hores restants.

Existeixen diverses versions de la dieta cetogénica:

>Dieta cetogénica estàndard: en general, inclou un 70% de greix, un 20% de proteïna i sol un 10% de carbohidrats.

>Dieta cetogénica cíclica: implica períodes de realimentació alts en carbohidrats. Per exemple, 5 dies cetogénicos seguits de 2 dies alts en carbohidrats.

>Dieta rica en proteïnes: és similar a una dieta cetogénica estàndard, però inclou més proteïnes. La proporció és generalment de 60% de greix, 35% de proteïna i 5% de carbohidrats.

Una de les grans preguntes que es fan les persones que la segueixen és quant pes es pot esperar perdre durant els primers dies amb aquest tipus d'alimentació. El temps durant el qual el cos crema les reserves de glucogen i passa a entrar en cetosi, generalment dura menys d'una setmana, encara que algunes persones tarden més.

La majoria experimenta una pèrdua de pes significativa durant aquest període de transició després de començar la dieta cetogénica, però generalment es deu a la pèrdua d'aigua: més o menys, es gasta 3 grams d'aigua per cada gram de glucogen, la qual s'excreta a l'orina o la suor. Per això, després de començar aquest tipus d'alimentació, és possible que s'orini amb més freqüència i que se senti molta més set del normal. Segons el pes anterior i la quantitat de líquids emmagatzemades, la pèrdua de pes pot variar entre 0,5 i 5 kg en la primera setmana.

Aprimar-seLa pèrdua de pes que s'obté mitjançant la dieta Keto és significativa

Una vegada el cos entra en cetosi, és molt més fàcil utilitzar el propi greix emmagatzemat per obtenir energia, per això és una de les dietes que més es recomana quan es requereix una pèrdua de pes significativa. En les següents setmanes se sol moderar, però pot arribar a ser d'entre 0,5 i 3 quilos a la setmana.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat