La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dimarts que convocarà una aliança de tots els actors del sistema de salut de Catalunya per “forçar l’Estat a un acord per revertir l’infrafinançament de salut d’una vegada per totes”. Durant la seva intervenció al ple del Parlament, ha insistit en que es buscaran "solucions estructurals" amb el consens de sector. Així, ha indicat que el finançament de Salut no es traurà d'altres conselleries i ha remarcat que cal buscar altres vies. D'aquesta manera, ha avançat que durant la propera setmana preveu tancar una compensació per “l’esforç ingent dels professionals sanitaris” en aquesta pandèmia. “Amb els professionals no s’ha de ser generós, s’ha de ser just”, ha remarcat la consellera.

Pla d'inversió per l’atenció primària

Vergés també ha anunciat “un pla de suport a l’atenció primària” amb una inversió inicial de 4,5 milions d’euros. En aquest sentit, ha concretat que es contractaran 436 nous professionals per aquests propers mesos, que coincideixen amb la campanya d’estiu. 

La consellera també ha assenyalat que un altre objectiu del Departament és recuperar l’activitat hospitalària que no s’ha fet durant la pandèmia, juntament amb la planificació dels descansos dels professionals. En total, unes 70.000 intervencions quirúrgiques no s’han pogut fer pel coronavirus, i per tant, es trigarà mesos a recuperar l'activitat.

Noves contractacions

També ha recordat que durant la pandèmia s’han contractat 3.527 professionals que no estaven dins les estructures del sistema de salut. La intenció de Salut és “que moltes d’aquestes persones, acabin fixant-se a l’estructura” i ha anunciat que el 51,53% de residents que han acabat el mes de maig seran contractats, i que la major part de contractacions es fan a la tercera corona.

Malestar del sector i rebel·lió de les "bates blanques" 

Les novetats anunciades per la titular de Salut arriben enmig d'un malestar del sector. El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha advertit que des del sector no es descarta fer una "rebel·lió de bates blanques" i mobilitzar tot el personal sanitari perquè s'atenguin les propostes dels professionals. "Sembla que s'hagi oblidat que encara estem en una crisi de salut pública", explicava aquest cap de setmana. D'aquesta manera, exposava que el coronavirus ha evidenciat "greus" problemes sanitaris.

Per altra banda, el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, qualificava a Catalunya Ràdio la gestió de la pandèmia com una "low cost". "Que la resposta sigui immediata, que es pugui veure a la nòmina de la gent, si no és en un mes que sigui en dos mesos", detallava. "Que aquest maltractament s'acabi definitivament. Perquè si seguim així, nosaltres trencarem la baralla. I serà una situació que, un cop es posi en marxa, serà molt difícil de gestionar", advertia.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat