Si el que vols és mantenir un bona salut cardiovascular i tenir un cor sa, el millor és que deixis els refrescos ensucrats o amb edulcorants. Tots ells són perjudicials. Així ho demostra un nou estudi realitzat a França que alerta sobre les nocives conseqüències i l'increment del risc de tenir accidents cardiovasculars i malalties cardíaques.

Segons els experts, està més que demostrat que els edulcorants artificials no són en cap cas un substitut segur del sucre. I no només pel que fa al cor. També s'han associat amb l'augment de pes, la resistència a la insulina i la diabetis.

RefrescosEls edulcorants artificials no són en cap cas un substitut segur del sucre

La investigació, publicada en el Journal of the American College of Cardiology, va analitzar les dades de més de 100.000 participants de França que van registrar la seva dieta, nivell d'activitat i estat de salut en intervals de 6 mesos.

"El consum de begudes ensucrades ha augmentat a tot arreu en els últims anys, mentre que l'evidència que demostra el seu impacte perjudicial en la salut cardiometabòlica s'està acumulant", assegura Eloi Chazelas, autor principal de l'estudi i membre de l'Equip d'Investigació d'Epidemiologia Nutricional al país gal.

Per a l'estudi, es van dividir els voluntaris en tres grups: no consumidors, consumidors baixos i consumidors alts de begudes dietètiques o ensucrades. Les begudes ensucrades incloïen refrescos, begudes de fruites i sucs que contenien almenys un 5 per cent de sucre i un 100 per cent de suc de fruites. Les begudes dietètiques eren aquelles que contenien edulcorants artificials com aspartam, sucralosa o un edulcorant natural com la stevia.

Les begudes endolcides artificialment es comercialitzen com una alternativa més saludable, però el seu impacte cardiometabòlic està en debat. Per tant, es va proposar d'investigar les relacions entre el consum de begudes ensucrades, begudes endolcides artificialment i el risc de malaltia cardiovascular.

Per a això, van comparar per separat els hàbits de consum de sucre en la dieta per trobar els primers casos d'accidents cerebrovasculars, atacs cardíacs, disminució sobtada del flux sanguini al cor o angioplàstia. Després, els investigadors van eliminar els primers casos de malaltia cardíaca en els primers 3 anys de l'estudi per ajustar els factors de confusió que podrien esbiaixar les dades i van trobar una associació estadísticament significativa entre l'ús d'edulcorants artificials i la malaltia cardíaca.

Bevent coca-colaTan perjudicials són els refrescos ensucrats com els light

"Una ingesta de begudes ensucrades més gran i ASB [begudes endolcides artificialment] es van associar amb un risc més important de malaltia cardiovascular, la qual cosa suggereix que ASB podria no ser un substitut saludable de les begudes ensucrades", van concloure els experts. I apunten el següent: Aigua, aigua i més aigua haurien de ser la beguda preferida, sobretot tenint en compte les xifres d'obesitat en la població. Aquesta evidència se suma a altres estudis que apunten que els edulcorants artificials poden tenir efectes metabòlics adversos com l'augment de l'adipositat, alteració de l'homeòstasi de la glucosa i hiperinsulinèmia, així com alteració de la microbiota intestinal.