N'hi ha prou amb només vuit setmanes de bons hàbits alimentaris i d'una ingesta adequada de fruites i verdures perquè la nostra salut cardiovascular ja experimenti beneficis. Segons una nova investigació publicada a Annals of Internal Medicine, després d'aquest temps, hi ha una clara reducció en el risc del dany cardíac.

Per dur a terme l'estudi, es van establir tres grups de persones. Un primer amb una dieta inadequada, un segon en el qual es va incloure la ingesta de fruites i verdures i un tercer que va seguir la dieta DASH, una alimentació que es va establir per a les persones amb problemes d'hipertensió i que ha demostrat ser una de les més beneficioses per a l'organisme juntament amb la mediterrània.

Fonendoscopi

Les persones que pertanyien als dos últims grups, al cap de vuit setmanes, van presentar uns paràmetres que es tradueixen en un millor risc de malaltia cardíaca pel que fa a pressió arterial, colesterol i triglicèrids.

El problema a què s'enfronten moltes persones a l'hora de realitzar aquest canvi és que passar d'una dieta rica en greixos i carbohidrats a una de basada en fruites, verdures i altres aliments integrals, és una proposta que sol costar molt d'assumir d'un dia per l'altre, doncs s'han desenvolupat una sèrie d'hàbits i aquest tipus de menjar és molt addictiva.

Per això, els experts proposen que, si algú està pensant a fer el canvi, és millor assumir-ho com una sèrie de petits passos en lloc d'una muntanya per escalar. I un canvi de mentalitat: pensar als aliments com a medicaments i crear un mètode de reforç en el qual aquest tipus d'hàbits saludables tinguin alguna sèrie de recompensa.

Les verdures són riques en fibra, vitamines i minerals. A més, la majoria de les verdures tendeixen a ser naturalment baixes en sucre, sodi i greixos. Moltes varietats també poden ser molt hidratants a causa del seu alt contingut d'aigua, que pot variar del 84 al 95%. A més, contenen antioxidants i altres compostos vegetals beneficiosos que ajuden a combatre els radicals lliures que fan malbé les cèl·lules. Solen tenir poques calories, però en ser riques en fibra sadollen abans i durant més temps, per tant són molt aconsellables per perdre pes.

Pomes|Illes

Quant a les fruites, la composició de nutrients varia molt entre els diferents tipus, encara que totes són riques en vitamines i minerals com la vitamina C, potassi i àcid fòlic, a més de grans quantitats de fibra. A més, igual com les verdures, estan carregades d'antioxidants, que ajuden a retardar l'envelliment i redueixen el risc de malaltia. Això sí, tenen un contingut calòric més elevat i més sucre, per la qual cosa el seu consum ha de ser una mica més moderat que el de les verdures. I sempre optar per prendre les peces senceres en lloc de fer suc, perquè perd la fibra i poden provocar pics d'insulina a causa de l'increment del nivell de sucre en sang.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat