El sucre és un aliment addictiu, tal com ha demostrat la ciència en infinitat d'ocasions. El seu sabor ens resulta molt agradable i ens fa sentir bé emocionalment. Per això, ens costa tant apartar-lo de la dieta i les grans empreses d'alimentació han afegit en els últims anys una gran quantitat de sucre als productes.

Durant el confinament, els hàbits alimentaris de moltes persones han empitjorat, entre altres coses pels canvis d'horari i l'augment de l'ansietat que s'ha viscut en una època tan difícil. Aquests són alguns consells per anar deshabituant al sucre de la nostra alimentació.

En primer lloc, cal tenir clar que s'ha de reduir el consum de sucre, perquè no és bo per a la salut. Per tant, cal estar convençuts de fer-ho i dur a terme una planificació.

GaletesGaletes

És important saber que si prens molt de sucre, costa deixar-lo, perquè el cervell s'ha acostumat al seu sabor. A més, és un aliment que generalment s'utilitza com a recompensa quan hi ha ansietat o depressió. El sucre activa els circuits neuronals i allibera la producció de les hormones del plaer, la serotonina i la dopamina. De fet, quan algú deixa de menjar sucre es produeixen efectes similars a quan les persones deixen les drogues com a esgotament, mals de cap i irritabilitat. Algunes persones fins i tot tenen problemes gastrointestinals.

Si durant els primers dies s'està trist, és normal, però cal pensar que es tracta d'una fase fins que el nostre organisme s'acostumi als nivells ara baixos de glucosa, dopamina i serotonina. Aquest període sol durar aproximadament una setmana.

Cal identificar quins són els productes que consumim que contenen més sucre. De vegades està en aliments que no ens semblen que tinguin tant sucre, com els iogurts de sabors o les salses.

És necessari establir una dieta planificada. Per tant, no hi ha lloc per a la improvisació. Els diumenges a la tarda, per exemple, cal establir-se i establir el menú de la setmana, incloses les mossades al llarg del dia evitant els productes més ensucrats.

DolçosDònuts i xocolates

És bo fixar-se en els beneficis que es comencen a produir a partir de la primera setmana, com la recuperació de l'energia, per exemple. Normalment desapareix també la sensació de necessitar menjar contínuament. A més millora l'estat de la pell, perquè la inflamació disminueix i s'enforteix la formació d'elastina i col·lagen i la qualitat del son, perquè els aliments rics en sucre redueixen el grau de son d'ones lentes (SWS), el son reparador que consolida els records i la informació apresa al llarg del dia.

Optar per aquest tipus d'aliments per quan tinguem més gana que ens sadollin però que no ens aporten tant sucre: cereals integrals rics en fibra, iogurts grecs, fruita seca i fruites amb índex glucèmic sota.