Per fi hi ha resposta a una de les preguntes més repetides sobre les vacunes i el coronavirus. L'oficina regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa ha assegurat aquest dijous que les vacunes contra el coronavirus aprovades fins ara són segures i eficaces contra "totes les variants".

Malgrat tot, "prudència". Així ho ha repetit el director regional de l'OMS per Europea, Hans Henri Kluge, que ha posat èmfasi en el fet que la pandèmia és una "amenaça persistent" i amb "noves incerteses". Així, ha exposat, i recull Efe, que "les vacunes poden ser la llum al final del túnel, però no podem encegar-nos per aquesta llum".

L'OMS segueix amb atenció l'evolució de les quatre variants més destacades que s'han detectat a Europa, les variants d'interès o de preocupació. 

La dominant a Europea és la detectada al Regne Unit, però la variant índia ja s'ha registrat en els 26 dels 53 països que formen part de la regió europea de l'OMS. Així, la variant índia s'ha propagat "en molts casos" a causa de viatges internacionals, tot i que ja s'ha detectat també provinent de transmissió comunitària. 

Variant d'interès i variant de preocupació

El 25 de febrer, l'OMS va proposar una sèrie de definicions per distingir entre una variant d'interès (VOI) i una variant de preocupació (VOC). La variant d'interès canvia fenotípicament en comparació amb un aïllat de referència o té un genoma amb mutacions que condueixen a canvis d'aminoàcids associats amb implicacions fenotípiques establertes o sospitoses, segons recull el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). En aquest sentit, s'ha detectat que provoca transmissió comunitària, múltiples casos o que s'ha detectat en diversos països.

Per altra banda, la variant de preocupació és una variant d'interès que a través de l'evolució i estudi s'ha demostrat que està associat amb un augment de la transmissió o bé pot ocasionar un canvi perjudicial en l'epidemiologia de la Covid. També s'ha produït un augment de la virulència o canvi en la presentació clínica de la malaltia o disminució de l'eficàcia de les mesures socials i de salut pública o dels diagnòstics, vacunes i teràpies disponibles.

Un moment d'"alta transmissió" 

Segons Efe, Klunge ha aconsellat que s'han d'evitar viatges internacionals no essencials i s'ha mostrat escèptic davant de la possibilitat dels "passaports de vacunació", tot i que ha reconegut que el turisme és una via d'ingressos vital per algunes regions. 

La responsable d'Emergències de l'OMS a Europa, Catherine Smallwood, ha advertit que en un moment d'"alta transmissió" com l'actual, tot i el descens de la incidència, i l'"amenaça" d'una nova avariant preocupant és necessari ser "extremadament cautelós" i reflexionar sobre qualsevol decisió de desescalada.  

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca / Efe