L'Índia viu una situació complicada des de fa dies i alguns científics ho atribueixen a la nova variant índia (B1.617.2.), entre altres factors. I és que aquesta nova variant ha anat guanyant terreny i presència. Sense anar més lluny, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), detallava la setmana passada que ja eren 44 els països on se n'havien detectat casos. A Catalunya, el Departament de Salut va informar fa uns dies de dos casos d'aquesta nova variant detectats

El Regne Unit és un dels països on s'hi ha detectat més incidència. Segons recull el diari britànic The Guardian, el nombre de casos s'ha més que duplicat en una setmana, de 520 a 1.313. 

El secretari de Salut del país, Matt Hancock, ja ha advertit que és possible que es converteixi en la variant dominant del país, tal com va fer al seu dia la variant britànica –o variant de Kent, com l'anomenen els britànics.

És més transmissible?

Si és més transmissible o no és una de les preguntes que es fan els científics. Segons la reunió que va tenir dimarts passat el Grup Assessor Científic d'Emergències del govern (SAGE) i recull el mateix rotatiu, la transmissió de la variant índia "és actualment més ràpida que la B.1.1 .7 –o la britànica–", ja que els casos s'estan duplicant molt ràpidament. 

També van exposar que és "molt probable que aquesta variant sigui més transmissible i és una possibilitat realista que ho sigui fins a un 50% més".

Representa una amenaça?

Sense voler alarmar la població, Hancock va dir diumenge que "podria estendre's com la pólvora entre els grups no vacunats". El membre del Sage John Edmunds ha dit que malgrat que la variant índia representi "una nova amenaça", el Regne Unit estava més preparat que abans de Nadal, quan va informar-se de la variant de Kent.

"Crec que hauríem d'estar preocupats, però sense entrar en pànic. Estem ara en una millor posició que quan va arribar la variant de Kent", ha dit Edmunds i recull el rotatiu. "Ara els hospitals estan pràcticament buits de pacients de Covid i dos terços de la població adulta han estat vacunats".

Funcionen les vacunes?

Hi ha un optimisme prudent entre els científics. Segons detalla The Guardian, Hancock ha dit que les dades de la Universitat d'Oxford encara són molt recents, però donen certa confiança en l'ús de les vacunes. És a dir, Pfizer, Moderna i AstraZeneca oferirien protecció contra aquesta nova variant.  

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Niaid Flickr