L'OMS mantindrà la covid-19 com a emergència sanitària internacional (o pandèmia), ja que l'organització ha considerat que encara es tracta d'una "malaltia infecciosa perillosa" que pot provocar danys considerables a la salut de les persones i als sistemes de sanitat dels països. Així ho ha anunciat aquest dilluns el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tot i reconèixer que la pandèmia ha entrat en una fase de "transició" — cosa que pot donar pas al fet que el nivell d'alarma arribi a la seva fi en els pròxims mesos. La mateixa organització ja va calcular que el 90% de la població mundial té algun grau de resistència a la covid, després de començar a veure la llum al final del túnel amb la pandèmia.

Els experts del Comitè d'Emergència de l'OMS s'han reunit aquest dilluns i han recomanat al seu director general mantenir el nivell d'alarma, alhora que han assenyalat que és moment de reflexionar sobre com passar d'una fase d'emergència a una fase de normalitat — en la qual es convisqui amb el virus de manera segura. La realitat és que la majoria dels països del món han deixat enrere les mesures restrictives contra la pandèmia (com la mascareta a Espanya), malgrat que la covid-19 no ha perdut encara l'estatus d'amenaça greu a la salut pública internacional des del 31 de gener del 2020. L'últim ensurt va ser el de la Xina, on la pandèmia ja remet de manera sostinguda.

Països rics i autocrítica de l'OMS

Sigui com sigui, l'OMS insisteix que per aixecar la declaració d'emergència calen "accions de salut pública de llarg termini" — tot entenent que el virus continuarà en els "reservoris" dels humans i dels animals. La idea dels experts de l'organització és que es plantegin "mecanismes alternatius" a l'emergència internacional per mantenir l'atenció en la covid-19 tant a escala nacional com global.

Així mateix, Tedros ha fet un toc d'atenció als països rics: la resposta mundial a la pandèmia no pot considerar-se exitosa perquè molts països encara no tenen prou vacunes ni tractaments per atendre als seus malalts i que moltes xarxes sanitàries de països amb pocs recursos continuen patint la situació. Un exemple d'això és Nigèria, on s'acaba d'arribar al 30% de cobertura de vacunació — mentre que a Catalunya la xifra supera el 90%. Però també hi ha hagut autocrítica, amb el director general admetent que l'OMS "ha de ser més àgil, proactiva i respondre de pressa a les emergències globals". Durant el 2022, l'organització ha respost a 72 emergències globals com brots d'Ebola, brots de còlera o els problemes derivats de conflictes com els d'Ucraïna, Síria o el Iemen.