L'onada de covid que fa setmanes que assola la Xina hauria arribat al seu pic, segons les mateixes autoritats de Pequín, però en el camí la majoria de la població ha acabat contraient la malaltia. Segons l'epidemiòleg en cap del Centre per a Control i Prevenció de Malalties (CDC) de la Xina, Wu Zunyou, un 80% de la població ja s'ha contagiat del coronavirus en aquesta onada posterior a la retirada de la política de covid zero.

Tenint en compte la recent estimació oficial de població, d'uns 1.411,75 milions de persones al país a finals del 2022, el percentatge ofert per l'epidemiòleg situaria la xifra de casos en uns 1.129,4 milions. La xifra supera l'estimació que va oferir fa poc més d'una setmana un estudi de la Universitat de Pequín, que parlava d'uns 900 milions de contagis fins a l'11 de gener.

Preocupació per l'any nou xinès

En els darrers dies, la preocupació que els desplaçaments que es produeixen aquests dies per l'any nou xinès han estat al punt de mira de les autoritats xineses. Tanmateix, a través de les xarxes socials, Wu ha apuntat que el gran nombre de persones que s'han contagiat fins al moment, es redueix el risc d'una gran onada propera. 

Sobre el risc derivat dels "5.000 milions de desplaçaments" esperats per al primer Any Nou Lunar sense restriccions anticovid, Wu ha reconegut que les xifres de contagis podrien augmentar en algunes àrees, però ha descartat que es produeixi un "rebot a gran escala".

Alta mortalitat: 13.000 morts entre el 13 i el 19 de gener

Tot i superar el pic, el nombre de morts per covid segueixen sent molts altres. Des de principis de desembre fins al 12 de gener, el govern xinès va notificar que s'havien produït unes 60.000 morts per covid. Ara, s'han donat a conèixer noves xifres que dibuixen una imatge preocupant de la situació sanitària. Les autoritats sanitàries de la Xina han anunciat un total de 12.658 morts relacionats amb la covid en hospitals entre el 13 i el 19 de gener, que augmenten el balanç oficial a 72.596 des del passat 8 de desembre, quan les autoritats van començar a desmantellar la política de zero covid.

L'última actualització de les autoritats xineses informa de més de 470.000 hospitalitzats per covid a tot el país, dels quals uns 52.000 eren greus. Des de finals de desembre, la Xina va deixar de publicar butlletins diaris sobre l'evolució dels contagis i defuncions per covid per fer-ho de forma setmanal, a causa en part que el final de les proves rutinàries de PCR per a la població impedia conèixer la propagació del virus de manera precisa. Per aquesta opacitat, la comunitat internacional ha posat en dubte la veracitat de les xifres