Sigui per les vacunes o per haver estat infectada amb el virus, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el 90% de la població mundial ja té cert grau de resistència a la covid-19. Això no vol dir que el risc que apareixen noves variants desapareix, però més de dos anys després de l'aparició d'un virus desconegut tot el món està una mica més segur gràcies a aquestes resistències. 

"L'OMS calcula que almenys el 90% de la població mundial té ara algun nivell d'immunitat al coronavirus, a causa d'una infecció o vacunació prèvia", ha assegurat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui ha afegit: "Estem molt més a prop de poder dir que la fase d'emergència de la pandèmia ha acabat, però encara no hi som". Malgrat assenyalar que el final total d'aquesta pandèmia és cada vegada més a prop, Tedros ha recordat: "Les mancances en la vigilància, les proves, la seqüenciació i la vacunació continuen creant les condicions perfectes perquè sorgeixi una nova variant de preocupació que podria causar una mortalitat important".  

El director general de l'OMS ha volgut recordar el gran impacte que segueix tenint aquesta malaltia, que segueix cobrant-se la vida de milers de persones arreu del món. Tedros ho ha exemplificat afirmant que només la setmana passada més de 8.500 persones van perdre la vida a causa de la covid. Cosa que considera inacceptable tenint en compte que fa anys que convivim amb el virus. 

L'OMS i la política covid zero de la Xina

Molts països han relaxat les seves restriccions sanitàries els darrers mesos i any, però la Xina ha fet de la seva mà dura la seva bandera, fet que ha derivat en un esclat de protestes per les principals ciutats del país. Molts actors globals han assenyalat que la política de covid zero de Pequín és excessiva. Actualment, aquesta política tan restrictiva comença a afluixar, fet que l'OMS celebra. 

"Ens complau veure que les autoritats xineses estan ajustant les seves estratègies i realment intenten calibrar les mesures de control tenint en compte les persones, les seves vides i els seus drets humans", ha assenyalat en una roda de premsa el director de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan. "Tots hem hagut de bregar amb restriccions de moviment que han canviat les nostres vides, francament és esgotador per a tots, per la qual cosa hi ha una natural frustració i és fonamental que els governs escoltin la seva gent", ha afegit. Malgrat tot, el responsable d'OMS ha reconegut que "cada país ha d'afrontar la lluita contra malalties infeccioses d'acord amb la valoració de riscos i les eines a la seva disposició".