La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Consell de Ministres de dimarts 7 de febrer aprovarà l'eliminació de la mascareta al transport públic. En una atenció als mitjans aquest dijous, Darias ha avançat que plantejarà que deixi de ser obligatori dur-la dins el metro, autobusos, taxis i trens en una reunió del Consell Interterritorial de Salut la setmana vinent i que ho elevarà a la reunió setmanal del govern espanyol la següent. A partir d'aquí, l'aixecament de l'obligació entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), molt probablement el dia següent. Darias ha remarcat que la decisió es pren seguint els criteris dels experts i davant la situació epidemiològica actual, que és "molt estable". La titular de Sanitat ha concretat que la mascareta continuarà sent obligatòria a centres sanitaris i sociosanitaris.

Precisament aquest dimecres, Fernando Simón ja avançava que l'ús de la mascareta al transport públic deixaria de ser obligatori "en breu". En el marc d'una taula rodona que va tenir lloc a Saragossa, el director del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries (CCAS) del Ministeri de Sanitat va revelar que les propostes "estan ja sobre la taula". Va admetre que la situació de les darreres setmanes a la Xina "compliquen una mica la decisió", però ja va pronosticar que seria la setmana que ve o la següent.

La covid-19 a Catalunya

La grip i la covid-19 segueixen a la baixa a Catalunya en l'última setmana del mes. Segons dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC), actualitzades aquest dimarts, l'atenció primària ha diagnosticat 1.448 casos nous de covid-19, 2.067 la setmana anterior. Hi ha 384 persones ingressades amb coronavirus (467 la setmana anterior) i 21 a les UCI per covid-19 (24 la setmana anterior). La majoria de les mostres seqüenciades són de la variant d'òmicron BQ.1. La bronquiolitis també manté el descens.

La taxa de casos per 100.000 habitants baixa de 27 a 19. Hi ha 384 pacients ingressats a planta, 83 menys que la setmana anterior, i a les Unitats de Cures Intensives (UCI), 21, tres menys. Pel que fa a les defuncions, el Departament de Salut ha deixat d'informar de les morts atribuïbles al coronavirus com havia vingut fent fins ara.

Baixen els casos de covid-19 a la Xina

Aquest dimecres, el govern xinès ha fet públic un nou balanç de l'impacte de la covid-19. Doncs bé, aquest nou estudi assenyala un gran descens en el nombre de casos. De fet, les caigudes són superiors al 70% en el cas dels malalts considerats greus. Aquesta podria ser una de les raons que hauria acabat de convèncer el ministeri de Sanitat de retirar les mascaretes del transport públic.