L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha autoritzat incloure la vacuna contra la Covid desenvolupada per la farmacèutica xinesa Sinopharm en la seva llista d'ús d'emergència. D'aquesta manera, s'ha convertit en la sisena en rebre la validació.

Així ho ha revelat aquest divendres el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa, on ha assegurat que aquesta vacuna és totalment "segura i eficaç". 

Aquesta llista serveix per avaluar la qualitat, seguretat i eficàcia de les vacunes contra el coronavirus i, al seu torn, permet als països accelerar la seva pròpia aprovació reguladora per importar i administrar les vacunes. 

Podrà ser inclosa al mecanisme COVAX

Els vaccins han d'estar inclosos en aquest llistat per a poder ser administrades a través del mecanisme COVAX, que busca garantir dosis de manera justa amb els països més pobres. Fins ara, s'havien fet servir les vacunes d'AstraZeneca, Covishield –la vacuna que l'Índia ha posat en marxa amb AstraZeneca Pfizer i Moderna. 

La Xina estudia barrejar les vacunes

Mentrestant, els fabricants de vacunes xinesos estan estudiant barrejar les vacunes i si una dosi de reforç podria ajudar a millorar la protecció contra el coronavirus. Sinovac i Sinopharm, que han exportat centenars de milions de dosis a tot el món, diuen que estan considerant combinar les seves vacunes amb les de les altres companyies. 

A principis del passat mes d'abril, el director del Centre de Control de Malalties de la Xina, Gao Fu, va dir que les vacunes actuals ofereixen una baixa protecció contra el coronavirus i que barrejar-les podria ser una de les estratègies a considerar per augmentar-ne l'efectivitat. Més tard, Gao va intentar desdir-se dels seus comentaris dient que parlava en general sobre l'eficàcia de les vacunes. 

China National Biotech Group té un pla per al futur "ús seqüencial" de les seves vacunes, segons va dir dimecres el cap de cooperació internacional de la companyia, Li Meng, en una roda de premsa que recull el portal Channel News Asia. La companyia, una filial de l'estatal Sinopharm, ha fabricat dues vacunes contra el coronavirus. Sinovac, una empresa privada, també ha manifestat que estava en converses en relació amb la combinació de la seva vacuna CoronaVac.

 

Imatge principal, vacuna xinesa Sinopharm / EFE