La Xina també competeix en aquesta lluita aferrissada per obtenir una vacuna efectiva contra el coronavirus. Aquest dijous s'ha sabut que la desenvolupada per la farmacèutica Sinopharm tindria una efectivitat del 86%, segons els Emirats Àrabs. El Ministeri de Salut del país ha exposat a través d'un comunicat que els resultats de la vacuna es basen en un estudi intermedi dels assajos clínics en etapa tardana que els Emirats Àrabs van començar el mes de juliol. Tot i que, de moment, es proporcionen pocs detalls, la declaració és la primera informació sobre el rendiment d'una vacuna xinesa. De fet, els Emirats Àrabs ja en van aprovar el seu ús d'emergència per als treballadors de primera línia al setembre. 

Fa només uns mesos, el país asiàtic explicava al món que tenia en curs quatre vacunes Covid-19 en l'etapa final dels assajos clínics. Actualment ja n'hi ha cinc. Almenys tres d'aquestes ja s'haurien ofert a treballadors essencials sota un programa d'ús d'emergència que es va posar en marxa el mes de juliol. Els assajos clínics de la fase 3 avançaven sense problemes i les vacunes podrien estar llestes per al públic en general al novembre o al desembre, tal com detallava aleshores l'expert en bioseguretat del centre, Guizhen Wu, en una entrevista al mes de setembre. Entre la farmacèutica estatal China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), que tot just acaba de publicar els seus resultats, i Sinovac Biotech SVA.O, que cotitza als Estats Units, estan desenvolupant les tres vacunes sota el programa estatal d'ús d'emergència. A més, hi hauria una quarta vacuna Covid-19 que està desenvolupant Cansino Biologics 6185.HK que va ser aprovada per al seu ús per l'exèrcit xinès al juny.

31.000 voluntaris de 125 nacionalitats

"L'estudi no mostra preocupacions serioses de seguretat", s'explicava en el comunicat, tot i que no aclaria si els participants individuals han patit o no efectes secundaris o quants voluntaris han rebut vacuna o placebo. El comunicat es fa ressò, a més, que el "registre oficial" de la vacuna és "un pas important cap a la lluita contra la pandèmia mundialment parlant". La declaració, que recull la CNN, no exposa més detalls sobre el que implicaria un registre oficial.

Els assajos clínics han inclòs uns 31.000 voluntaris de 125 nacionalitats diferents, segons detalla el comunicat. Fins ara, gairebé 100.000 persones han rebut la vacuna com a part d'un programa voluntari, segons explicava a la cadena nord-americana Jamal Al Kaabi, un alt funcionari de salut dels Emirats Àrabs. La Xina, que ha aconseguit eliminar la propagació del virus de manera important dins les seves fronteres, ha hagut de buscar a l'estranger llocs per provar l'eficàcia de les seves vacunes. A canvi, a molts dels països que han participat voluntàriament en aquests assajos els han  promès accés a les vacunes exitoses i, en alguns casos, els coneixements tecnològics per fabricar-les localment. 

El passat mes de novembre, el president de Sinopharm, Liu Jingzhen, explicava que desenes de països havien sol·licitat comprar vacunes de la companyia, tot i que no va donar detalls ni de les quantitats ni de quins països eren. Això sí, va dir que l'empresa xinesa era capaç de produir més de mil milions de dosis el 2021.

Els avantatges

En comparació amb Pfizer i Moderna, la majoria de les vacunes xineses no requereixen temperatures sota zero per emmagatzemar-les, fet que facilita de manera considerable el transport i la distribució, especialment en els països en desenvolupament que no tenen aquestes capacitats d'emmagatzematge en fred. La vacuna de Pfizer ha rebut l'aprovació per al seu ús al Regne Unit, que ha començat aquesta setmana la campanya de vacunació. La de Moderna es troba en l'etapa final de prova en diversos països. 

Països rics vs. països pobres

Els països rics estan acumulant i acaparant dosis de vacunes i les persones que viuen en països pobres hi perdran, exposen des de l'aliança People's Vaccine Alliance. Sense anar més lluny detallen que en gairebé 70 països d'ingressos baixos només es podrà vacunar una de cada deu persones. 

De fet, es calcula que els països rics han comprat dosis suficients per vacunar la seva població tres vegades si totes les vacunes estan aprovades per al seu ús. Així, el Canadà ha demanat prou vacunes per protegir els seus ciutadans cinc vegades. 

 

Imatge principal: vacuna xinesa contra el coronavirus / Efe